
Problema proceselor
El a adăugat că retrocedarea proprietăţilor nu este singura problemă cu caracter repetitiv constatată de instanţa de la Strasbourg în ceea ce priveşte România. [România, o ţară în care doar drepturile unora sunt respectate]
„Nu este singura problema cu caracter repetitiv pe care am constatat-o la Strasbourg în ceea ce priveşte Romaâia. Există şi alte probleme, de exemplu există în continuare cazuri frecvente în care durata procedurilor judecăţii interne este excesivă, ceea ce necesită şi în acest caz soluţii legislative. Recent a fost adoptată o lege – la începutul săptămânii, dacă nu mă înşel – care prevede mecanisme pentru accelerarea procedurilor judiciare la nivel naţional. Această lege este un lucru important. Poate că nu este o soluţie suficientă sau ideală, dar ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, m-a asigurat că are un plan ambiţios şi realist pentru a accelera durata procedurii interne în România”, a spus el.
Ultimatum pentru România?
Revenind la cazul pilot al CEDO referitor la România, oficialul a spus că există un termen de 18 luni la dispoziţia autorităţilor de la Bucureşti pentru adoptarea de măsuri.
„Cazul pilot despre care am vorbit acordă un termen serios şi realist de 18 luni la dispoziţia Guvernului şi a Parlamentului, cu concursul opiniei publice, pentru a lua măsurile necesare, astfel încât să fie obţinută justa recompensare. Sunt persoane care au fost private de proprietatea lor în perioada comunistă şi care caută să le redobândească, iar dacă acest lucru este imposibil să le fie acordate recompense financiare”, a spus el.
Jean Paul Costa a apreciat că este necesară o legislaţie unificată şi suficient de echitabilă pentru a nu fi afectate nici interesele personale, nici cele generale.
„Cred că în cele 18 luni – şi trebuie început de pe acum, nu trebuie aşteptată luna a 18-a – trebuie ca puterea executivă şi cea legislativă, precum şi experţii să înceapă munca. Noi am oferit un fel de ghid, anumite piste care trebuie urmate. Ce se va întâmpla dacă la sfârşitul celor 18 luni legislaţia nu este adoptată? Este un scenariu pesimist, nu vreau să cred în el. (…) Vom fi obligaţi să rejudecăm cazul. Cred ca ar fi vorba despre un eşec atât pentru România, cât şi pentru Curte, pentru că procedura pilot este una care inspiră încredere în subsidiar”, a spus el.