
Premierul României, Emil Boc, pare să trăiască într-o lume paralelă cu cea reală. O lume în care domnul Boc nu vede cozile provocate la ghişeele instituţiilor publice de gafele colaboratorilor săi şi în care realitatea este văzută prin lentile roz. Poate tocmai de aceea, în loc să guverneze, domnul Boc încearcă să negustorească nişte crâmpeie de speranţă deşartă. Valoarea lor? Cam doi lei. Vechi.Emil Boc afirma, la unison cu şeful său, preşedintele Traian Băsescu, faptul că am depăşit vârful crizei şi că există posibilitatea ca, de anul viitor, să trecem pe creştere economică. Însă realitatea catastrofală îi contrazice. Discursurile fanate sunt în contradicţie cu previziunile marilor companii. De exemplu, o analiză a ING arată că, anul acesta, PIB-ul României va scădea cu minim 2,7 la sută. Iar anul viitor, în loc să trecem pe creştere, scăderea PIB-ului va fi de 1,7 la sută. De-abia în 2012 ar urma să aibă loc o creştere, de 2,9 la sută.
Doar Grecia mai este într-o situaţie asemănătoare. Anul acesta, economia grecească va scădea cu 3,6 la sută, dar anul viitor, scăderea Greciei va fi de 1,4 la sută, mai mică decât cea a PIB-ului României. Iar în 2012, Grecia va ieşi din recesiune cu o creştere de 0,4 la sută. Anul acesta, doar Grecia, România şi Bulgaria au rămas pe minus. PIB-ul Bulgariei va scădea cu 0,3 la sută, iar de anul viitor, ţara vecină va trece pe creştere, cu o rată de 2,8 la sută din PIB. În 2012, creşterea Bulgariei va fi de 3,9 la sută.
Chiar şi Ungaria, greu încercată de recesiune, iese anul acesta din criză, cu o creştere de 1 la sută. În 2011, creşterea PIB-ului Ungariei va fi de 2,8 la sută, iar în 2012, creşterea economiei maghiare va fi de 3,5 la sută.
În aceste condiţii, ce are de făcut domnul Boc? Poate cea mai potrivită soluţie ar fi să urmeze sfatul pe care suporterii echipei naţionale de fotbal a României i-o adresează tot mai insistent antrenorului Răzvan Lucescu: DE-MI-SI-A! DE-MI-SI-A!