Asistenta de la Giuleşti a sfidat atribuţiile de serviciu, motivează Parchetul

Asistenta Florentina Cîrstea şi-a ignorat şi sfidat atribuţiile de serviciu când a lăsat nesupravegheat, în mod nejustificat, salonul de la Maternitatea Giuleşti, şi a fost într-un alt salon şi la toaletă, moartea bebeluşilor fiind violentă, arată procurorii, în cererea de arestare a acesteia.Din actele aflate la dosar rezultă că, la momentul producerii incendiului, la salonul de Terapie intensivă nou-născuţi era de serviciu Florentina Cârstea – asistent medical, care, conform menţiunilor din fişa postului, avea obligaţia supravegherii permanente a nou-născuţilor aflaţi în acel salon, susţin procurorii în referatul cu propunerea de arestare preventivă înaintat instanţei, informează MEDIAFAX.
Coroborând datele rezultate din expertiza informatică realizată la Institutul de Tehnologii Avansate al SRI cu aspectele relatate de către persoanele audiate, procurorii au stabilit că asistenta medicală Cârstea a lipsit din salon în momentele declanşării şi amplificării incendiului, timp de 12 minute.
„Astfel, la data de 16 august, la ora 18.24, Florentina Daniela Cârstea a părăsit salonul de Terapie intensivă nou-născuţi şi a intrat în salonul de cezariene, acolo unde se afla martora Daniela Mihăescu. Ulterior, inculpata a ieşit din salonul de cezariene şi a intrat în toaleta situată vizavi. După aproximativ un minut, a ieşit din toaletă şi a revenit în salonul de cezariene, mergând prin uşa comună în salonul de nou-născuţi, unde a discutat cu martora Clemenţa Florea (în acest interval de timp, martora Daniela Mihăescu părăsise salonul de cezariene întrucât fusese chemată să asiste la o naştere prin cezariană la etajul 1). În timp ce inculpata discuta cu martora Clemenţa Florea, incendiul a fost constatat de către martora Maria Bulacu, medic rezident, care a sesizat sistemul cu număr unic de urgenţă 112. Ulterior, inculpata, alarmată de ţipetele care se auzeau, a ieşit şi ea pe hol prin uşa salonului de cezariene”, se arată în documentul citat.
Procurorii au reţinut că pe 16 august, în jurul orelor 18.30, în salonul de Terapie intensivă nou-născuţi, din cadrul Secţiei de Neonatologie, situat la etajul doi al clădirii unităţii sanitare, a izbucnit un incendiu în urma căruia trei dintre cei unsprezece nou-născuţi aflaţi în salon au decedat pe loc, iar ceilalţi opt au suferit vătămări corporale grave – arsuri în proporţie de 50-70% din suprafaţa corporală. Ulterior, alţi doi bebeluşi au murit, ricicând, astfel, numărul victimelor la 5.

Related posts

Leave a Comment