100 de ani de la înființarea Episcopiei ortodoxe a Vadului, Feleacului şi Clujului

Anul 2021 stă sub semnul împlinirii unui secol de la înfiinţarea Episcopiei ortodoxe a Vadului, Feleacului şi Clujului, prin instalarea întâiului ierarh, în persoana Episcopului Nicolae Ivan, în bisericuța Sfânta Treime, din deal, devenită astfel catedrală până în 1932. Instalarea Episcopului Nicolae Ivan a avut loc în data de 6 decembrie 1921, de sărbătoarea Sfântului Nicolae.

Pentru a marca acest moment jubiliar, parohia „Sfânta Treime”, de pe strada Bisericii Ortodoxe,  a fost gazda unei serii de manifestări aniversare, precum masa rotundă și lansarea Monografiei bisericii „Sfânta Treime” în prezența unor personalități din lumea academică și ecleziastică clujeană. Între, 4 – 11 decembrie se desfășoară Zilele Porților Deschise la Muzeul Mitropoliei Clujului aflat în subsolul Catedralei. Sâmbătă, 11 decembrie, de la ora 11:00  va avea loc Festivalul-Centenar de colinde și tradiții de Crăciun, în Aula Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca.

Episcopul Nicolae Ivan a păstorit Eparhia clujeană lăsând moștenire posterităţii Catedrala “Adormirea Maicii Domnului”, reşedinţa episcopală, prima Academie teologică ortodoxă clujeană și publicația eparhială „Renaşterea”.

(foto: mitropolia-clujului.ro)

Related posts

Leave a Comment