Șeful Direcției Silvice Cluj, reținut de DNA. Surse din administrație spun că instituția ar fi patronat un jaf de 20 de milioane de lei din pădurile din Munții Apuseni

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție l-au reținut pe directorul Direcției Silvice Cluj, Traian Mariș. El este acuzat că ar fi primit mită sume cuprinse între 4.000 și 10.000 de euro de la trei pădurari.Potrivit unor surse judiciare, banii ar fi fost dați pentru a le garanta pădurarilor faptul că nu vor fi concediați, ca urmare a unor nereguli grave descoperite în cantoanele silvice pe care le administrau aceștia. Procurorii spun că îl vor prezenta pe Traian Mariș judecătorilor de la Tribunalul Cluj, cu propunere de arestare preventivă pentru 29 de zile.

Mita ar fi fost dată ca urmare a unor grave nereguli care au fost constatate și de Inspectoratul Teritorial de Regim Silvic și Vânătoare. Potrivit prefectului Gheorghe Vușcan, cele mai mari probleme ar fi înregistrate chiar în satul natal al lui Traian Mariș, Mărișel. În total, din pădurile din Mărișel au dispărut circa 61.000 de metri cubi de lemn, în valoare de 20 de milioane de lei.

Lemnele ar fi fost furate din pădurile care au fost administrate până recent de ocoalele silvice din Gilău, Beliș și Someșul Rece, din subordinea Direcției Silvice Cluj. Unele surse spun că mita ar fi fost cerută de Traian Mariș tocmai de la responsabilii care gestionau aceste păduri.

Pentru a acoperi jaful din pădurea Mărișelului, deținută de Consiliul Local și de composesoratul din comună, aceste păduri au fost trecute în administrarea unui ocolic silvic privat, Vlădeasa Huedin. Prefectul Gheorghe Vușcan a declarat că acest transfer a fost făcut fără respectarea condițiilor legale, adică fără prezența unui reprezentant al Inspectoratului Teritorial de Regim Silvic și Vânătoare, care ar fi trebuit să constate dezastrul produs în pădurile din Munții Apuseni. Mărișelul este comuna cu cea mai mare suprafață din România, care este în mare parte împădurită.

Related posts

Leave a Comment