
Peste 150 de clujeni s-au prezentat în ultimele 24 de ore la Serviciul de Garda al Clinicii de Contagioase și la Unitatea de Primire a Urgențelor (U.P.U.) din Cluj și au solicitat să fie consultați întrucât considera că sunt infectați cu virusul gripei noi.Surse medicale, care au dorit să-și păstreze anonimatul pun această panică pe seama mediatizării excesive a răspândirii virusului dar și a dezbaterilor generate ieri la televiziuni de polemică dintre președintele României, Traian Băsescu și secretarul de stat în Ministerul Sănătații, Adrian Streinu-Cercel, referitoare la importul de urgență sau la producția internă a vaccinului anti-gripal.
Autoritățile clujene au refuzat sa dea noi declarații cu privire la măsurile adoptate pentru stabilizarea epidemiei de gripă porcină în județ.
Prezent la ședință organizată la Prefectură, directorul executiv al Direcției de Sănatate Publică (DSP) Cluj, dr. Dorina Duma, a declarat doar că “spitalele au intrat în carantină din motive de siguranță, deoarece se limitează circulația persoanelor din exterior în interiorul locurilor sanitare. Aceasta este o acțiune binevenită pentru a limita răspândirea gripei”.
După finalizarea în data de 16 noiembrie a licitației electronice deschise se va începe campania de vaccinare pandemică. Potrivit dr. Dorina Duma, campania va debuta cel mai probabil la sfârșitul lunii noiembrie, iar județul Cluj va primi de la Ministerul Sănatații 50.000 de doze de vaccin pandemic, care vor ajunge într-o primă fază la personalul din spitale, elevi și studenți.
Astfel, doar la Clinica de Contagioase s-au prezentat aseară și ieri noapte 85 de clujeni care au solicitat un consult de specialitate sau internarea pe motiv că sunt bolnavi de gripă porcină. Un număr similar de cazuri s-au înregistrat și la UPU Cluj. Potrivit însă directorului adjunct al Direcției de Sănătate Publică Cluj, dr. Mihai Moisescu, responsabil pentru serviciul de supraveghere a sănătații publice, în județ se înregistrează un singur caz cu transmitere secundară. Responsabilul DSP a mai spus ca în județ mai sunt alți 13 clujeni infectați cu acest virus în timpul călătoriilor peste granițe și că toți se simt bine. Dr. Moisescu susține că populația nu are niciun motiv să se panicheze întrucât la nivelul Clujului nu se înregistrează o situație similară celei din Iași și București unde transmiterea virusului este deja comunitară.
Specialiștii vă recomandă să evitați automedicația, să solicitați un consult la medicul de familie, dacă prezentați simptome ale bolii( febra de 37,5 grade, secreții apoase, stări similare cu ale gripei, etc. ), iar dacă nu vă puteti deplasa, să solicitați intervenția ambulanței.