10 lucruri pe care trebuie să le știi despre războiul Rusiei cu Ucraina

Europa se află în fața unui război de proporții, în care este implicat cel mai mare vecin al României. Ucraina este o țară în care trăiesc sute de mii de români, iar războiul care tocmai a început va avea consecințe serioase asupra României. Iată 10 lucruri pe care trebuie să le știi despre războiul pornit de Rusia împoriva Ucrainei.

  1. Este, într-adevăr, vorba de război? Războiul este atunci când un stat ocupă prin forță teritoriul altui stat, iar victima agresiunii se opune prin forța armelor. Da, Rusia a pornit război împotriva Ucrainei. De fapt, războiul a început în anul 2014, când Rusia a ocupat Crimeea, precum și părți ale regiunilor Donețk și Luhansk din estul Ucrainei. În mod mincinos, dictatorul Vladimir Putin a susținut că Rusia nu este implicată în Donețk și Luhansk. Ieri seară, el a recunoscut așa-zisa independență a celor două regiuni, care este primul pas spre anexarea lor la Rusia, așa cum s-au petrecut lucrurile și cu Crimeea. Mai mult, el a ordonat trupelor ruse să mențină pacea în cele două regiuni ucrainiene. Este o altă minciună: de fapt, trupele rusești au pornit la război. Minciuna cu menținerea păcii este folosită și pentru a justifica ocuparea ilegală a Transnistriei.
  2. Se va extinde acest război? Cel mai probabil, da. Războiul a continuat într-o formulă atenuată în estul Ucrainei din 2014. Însă, până acum, oficial, schimburile de focuri implicau trupe ucrainiene și trupe ale separatiștilor din Donețk și Lugansk. Acum, ele vor implica trupe ale Ucrainei și Rusiei.
  3. Rusia va continua invazia? Cel mai probabil, da. Există trei scenarii. Cel optimist presupune că Rusia se va mulțumi cu controlul teritoriilor controlate azi de separatiști. Scenariul moderat presupune că Rusia va încerca să preia controlul integral asupra celor două regiuni ucrainiene, în contextul în care separatiștii controlează doar jumătate din teritoriile lor. Scenariul pesimist presupune că Rusia va încerca să preia controlul asupra întregii Ucraine, pentru a instala un regim pro-Kremlin sau pentru a o anexa.
  4. Va rezista Ucraina? Da. Actuala conducere de la Kiev este decisă să nu cedeze nici un centimetru pătrat de teritoriu ucrainean. Presiunea rusească a forjat identitatea națională ucraineană, precum și un puternic sentiment antioccidental. Dacă Vladimir Putin ar fi avut dreptate (nu are!) în privința faptului că Ucraina nu ar fi fost până acum o națiune, cu siguranță, de acum înainte, națiunea ucraineană devine o realitate istorică.
  5. Va reacționa Occidentul la agresiunea rusă? Da. După eșecul din Afganistan, Statele Unite ale Americii nu mai au loc de întors. Și dacă ar fi fost să ia pe cont propriu ajutorarea Ucrainei, tot ar fi fost nevoite să facă acest lucru, pentru a-și demonstra statutul de mare putere.
  6. Va învinge Rusia? Nu. Însuși narativul lui Vladimir Putin, potrivit căruia ucrainienii sunt tot un fel de ruși, se va întoarce împotriva lui o dată cu primele sicrie cu soldați ruși care vor veni din Ucraina Chiar cu ajutorul imensei mașinării de propagandă pe care o are el la dispoziție, nu va putea să le explice mamelor de ce e nevoie ca fii lor să moară în luptă împotriva fraților ucrainieni.
  7. Acest război îi va afecta pe români? Da. O parte a teritoriului Republicii Moldova, Transnistria, se află sub ocupație rusească. Nu mai contează că, din punct de vedere istoric, Transnistria nu a fost teritoriu românesc. Nici Cernăuțiul nu a fost teritoriu ucrainean. Însă românii din Republica Moldova sunt afectați de aceste război, așa cum au fost afectați și de războiul de după destrămarea Uniunii Sovietice. Sunt afectați și românii din Bucovina de Nord, din Basarabia de Sud, din Ținutul Herța sau din Maramureșul istoric de dincolo de Tisa. Mulți dintre aceștia au deja cetățenia română. Iar când rușii vor începe să ucidă cetățeni români, România va avea o mare problemă.
  8. Trebuie să ajute România Ucraina? Desigur. În fața agresiunii rusești, toate statele democratice trebuie să fie solidare. Da, Ucraina nu este prietenul istoric al României, însă acest lucru nu mai contează. Putin va încerca să folosească tehnica lui Hitler, aliatul Rusiei din perioada 1939 – 1941. Atunci când naziștii au sfâșiat Cehoslovacia, au oferit Poloniei ținutul Tesin. Polonezii au ocupat micul teritoriu cehoslovac, iar, astfel, au pierdut marile avantaje morale pe care le-ar fi avut la încheierea păcii mondiale, pentru că germanii și rușii au putut spune că și polonezii s-au numărat printre agresori în timpul Celui de-al Doilea Război Mondial. Adolf Putin, pardon, Vladimir Putin folosește aceeași tehnică, atunci când face o paralelă între modul discutabil în care Occidentul a recunoscut independența Kosovo și modul în care el recunoaște așa-zisa independență a regiunilor Donețk și Luhansk.
  9. Teritoriul românesc poate fi vizat de o invazie sovietică? Da. În cazul Republicii Moldova, despre care nu trebuie să uităm niciodată că este cel de-al doilea stat românesc, pericolul este mare, pentru că, deja, Rusia ocupă ilegal teritorii moldovenești. În cazul României, este mai probabil un război hibrid, care să cuprindă atacuri informatice, precum și război psihologic purtat cu ajutorul trădătorilor și idioților care îl admiră pe Putin.
  10. Occidentul va fi solidar în fața agresiunii rusești? Nu. Ungaria, prin Viktor Orban, și-a exprimat deja simpatia față de Putin și antipatia față de ucrainieni. Germania și Franța vor să facă business cu rușii și, în imbecilitatea lor, conducătorii celor două țări sunt dispuși să recunoască dreptul Rusiei de a avea propria sa sferă de influență. Bulgaria are o simpatie istorică față de Rusia. Nu vor ceda în fața agresiunii rusești Statele Unite ale Americii, Marea Britanie, țările scandinave, țările baltice, Polonia, România și state precum Belgia sau Olanda. Unele vor acționa în interesul lor, ca mari puteri, altele vor acționa pentru că au fost victimele agresiunii rusești în trecutul apropiat, iar altele vor acționa în numele unor principii morale. Însă vor câștiga războiul cu Rusia, în ciuda trădării ori ezitărilor unor țări din NATO. Disproporția de resurse și de bugete este atât de evidentă, încât nu poate fi vorba, pe termen lung, de o victorie rusească. Rusia de azi este în poziția Germaniei naziste de ieri. Nu are nici o șansă să reziste presiunii Occidentului.

Foto: Epoch Times Romania

Related posts

Leave a Comment