Zeci de clujeni vor participa la Vatican la sanctificarea Papei Ioan al XIII-lea și la cea a Papei Ioan-Paul al II-lea

Câteva zeci de clujeni vor participa la ceremonia de sanctificare a Fericiților Papi Ioan al XIII-lea și Ioan-Paul al II-lea. Ei vor pleca cu un autocar închiriat de Episcopia Greco-Catolică de Cluj-Gherla și vor ajunge duminică, la Vatican, unde cei doi papi vor fi declarați sfinți ai Bisericii Universale.Papa Francisc a introdus o inovație în procesul de sanctificare a Papei Ioan al XIII-lea și a promulgat decretul prin care el este declarat sfânt fără să mai aștepte confirmarea unui miracol săvârșit prin intermediul acestuia. Papa Ioan al XIII-lea a deschis Conciliul Vatican II, însă nu a trăit pentru a vedea încheiate lucrările Conciliului, misiune care i-a revenit succesorului său, Papa Paul al VI-lea. Conciliul Vatican II a adus o veritabilă înnoire a Bisericii Catolice și a dus la reconcilierea istorică dintre Biserica Catolică și Patriarhia Ecumenică a Constantinopolelui.

În anul 1965, Papa Paul al VI-lea și patriarhul ecumenic român Athenagoras, provenit din rândul aromânilor din Munții Pindului, au ridicat excomunicările reciproce din 1054. Astfel, a fost înlăturat unul dintre cele mai importante obstacole din calea restabilirii deplinei comuniuni dintre cele două biserici creștine.

Papa Ioan-Paul al II-lea a fost primul papă polonez din istorie. Legăturile sale cu România sunt multiple. Străbunicul său, Bartolomej Wojtyla, atestat istoric în anul 1788, era de origine română. La rândul său, Papa Ioan-Paul al II-lea este văzut drept un restaurator al Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică. El a restablit ierarhia acestei biserici, martirizată în timpul comunismului. De asemenea, el este primul papă care a vizitat vreodată România, în anul 1999, și, prin acest gest, primul papă care a vizitat o țară majoritar ortodoxă.

Related posts

Leave a Comment