Ţânţar modificat genetic


Ţânţarul modificat genetic, care atunci când înţeapă inoculează omului un vaccin, a fost realizat de cercetătorii japonezi care cred că „vaccinatorii zburători” ar putea fi folosiţi ca o nouă modalitate de a combate malaria, informează The Telegraph.Noua abordare a japonezilor are ca obiectiv glandele salivare ale ţânţarului anofel. Cercetătorii japonezi au proiectat o insectă care să producă o proteină naturală de vaccin în saliva cu care injectează sângele omului atunci când înţeapă. „Ţânţarul prototip” al japonezilor poartă un vaccin împotriva Leishmaniozei, o altă boală cu potenţial fatal răspândită de insecte. Infecţia poate cauza febră, răni şi scădere în greutate, iar dacă nu e tratată poate distruge ficatul şi splina. În cadrul testelor, şoarecii înţepaţi de insectele cercetătorilor au generat anticorpi împotriva Leishmaniei, demonstrând că au fost imunizaţi.
Potrivit cercetătorilor, expunerea continuă la înţepături menţine niveluri ridicate de imunitate pentru întreaga viaţă. Cercetarea oamenilor de ştiinţă de la Jichi Medical University din Shimotsuki, Japonia, a fost publicată în Insect Molecular Biology.
Realizarea japonezilor nu poate fi aplicată încă pentru tratarea malariei, deoarece un vaccin eficient împotriva acestei boli nu a fost încă descoperit. Această metodă de răspândire a vaccinului ar putea pune probleme etice, dacă va fi aplicată, deoarece implică distribuirea în masă a vaccinului fără a obţine aprobarea pacienţilor.
În fiecare an malaria afectează 250 de milioane de persoane în lume şi provoacă aproximativ un milion de decese. Boala este cauzată de un parazit unicelular răspândit de ţânţarul anofel.

Related posts

Leave a Comment