Interesul elevilor pentru şcolile profesionale a crescut de la an la an. Dacă la început existau emoţii cu privire la ocuparea tuturor locurilor oferite în aceste şcoli, acum există specializări în care numărul candidaţilor depăşeşte semnificativ numărul locurilor oferite. De asemenea, există noi specializări care au fost create în parteneriat cu companiile clujene, spune inspectorul şcolar general al judeţului Cluj, Valentin Cuibus. ”Ne bucurăm foarte mult de faptul că am reuşit să creăm o clasă de sudori, în parteneriat cu Ambasada Austriei”, a spus Valentin Cuibus. Este vorba de START, prima şcoală duală finanţată de oamenii de afaceri austrieci. START este acronimul de la Şcoala Tehnică Austriacă din România – Transilvania.
Elevii care vor studia pentru a deveni sudori sunt atraşi de salariile mari oferite în acest domeniu. În Cluj, un tânăr care lucrează în acest domeniu poate câştiga între 2.000 şi 5.000 de lei pe lună, net, mai spune Valentin Cuibus.
Tinerii care optează pentru şcolile profesionale provin, în marea lor majoritate, din mediul rural. Pe lângă perspective bune de angajare, ei se mai bucură şi de unele avantaje în timpul studiilor. Astfel, fiecare dintre ei primeşte o bursă în valoare de 200 de lei lunar, din partea statului român. În multe cazuri, aceste burse sunt cumulate cu burse private, oferite de companii private. Mulţi dintre elevii şcolilor profesionale mai primesc transport gratuit şi mese de prânz din partea companiilor la care îşi fac practica profesională, dar şi stagii plătite de practică în perioada vacanţei de vară.