După o inflaţie de festivaluri, „piaţa” evenimentelor clujene se linişteşte. Puteţi vedea în linişte expoziţia de litografii a lui Salvador Dali şi să savuraţi melancolica piesă de teatru a lui Mihail Sebastian, Steaua fără nume. În a doua parte a săptămânii vă aşteaptă muzică bună la Cluj International Jazz Festival. Nu ar trebuie să rataţi nici Transylvania Zen Fest şi musical-ul „My Fair Lady”, scrie site-ul partener Welcome2Cluj.com.Luni- Salvador Dali, la Cluj
Expoziţia de litografii Salvador Dali – Visele bizare ale lui Pantagruel poate fi văzută la Muzeul de Artă până pe 23 noiembrie.
dali
De ce să mergi
Parte din programul dedicat artelor grafice, care se adaugă expoziţiilor Stampa franceză şi Tribuna graphic în această toamnă, evenimentul oferă privilegiul întâlnirii pentru prima dată la Cluj-Napoca cu opera lui Salvador Dali (1904 – 1989), ilustrată de 22 de litografii semnate de artist, semnificative atât pentru universul său suprarealist cât şi pentru particularităţile specifice ale acestei tehnici de imprimare. Figură emblematică a unuia dintre cele mai spectaculoase curente de avangardă, suprarealismul, Salvador Dali a realizat în anul 1973 o serie de litografii inspirate de volumul editat în anul 1565 de Richard Breton care conţinea 120 de gravuri în lemn cu titlul Visele bizare ale lui Pantagruel. Dali a recurs frecvent la căutarea unor surse de inspiraţie din lumea artei cum au fost Venus de Milo, Madonele lui Rafael sau lucrarea cu titlul Angelus de Millet apte să constituie un mediu propice dezvoltării unor noi lucrări potrivit metodei sale paranoico-critice. Şi de această dată, caracterul grotesc al gravurilor, elementele fantastice ce par desprinse din lumea lui Bruegel sau Bosch şi ambianţa onirică, element tipic al universului suprarealist, l-au inspirat pe artist în realizarea acestei suite de desene/litografii în care păstrează părţi din planşele originale dar cărora le adaugă elementele tipice inventarului său de imagini: excrescenţe ale corpului, formele moi, surprinzătoare invenţii plastice sau evocarea erotismului de aceeaşi factură suprarealistă. Expoziţia va fi prezentată de dr. Jan de Maere – director al Documentatiecentrum voor het Vlaams Kunstpatrimonium, Bruxelles şi dr. Alexandru C. Lungu – istoric de artă, director al Muzeului Naţional Brukenthal Sibiu în perioada 1990-2006.
Marţi – evadarea prin teatru
Spectacolul „Steaua fără nume”, după piesa lui Mihail Sebastian, va fi jucat, marţi, de la 19.00, la Teatrul Naţional din Cluj.
steaua-fara-nume
De ce să mergi?
Spectacolul Stelei fără nume înseamnă evadarea, fie şi pentru un timp scurt, din realitatea anostă într-o lume iluzorie de o frumuseţe stranie. Pasiunea pentru stele a profesorului Miroiu, însinguratul visător dintr-un târg de provincie cenuşiu, reuşeşte să trezească în Mona dorinţa de a evada din existenţa banal-telurică într-o lume a frumosului şi a adevărului. Totul se petrece într-o noapte. Dar noaptea magică va lua sfârşit şi normalitatea va curma brutal poezia şi vraja.
Utile:
Durata spectacolului: 1 h 40 min.
regia: Alexa Visarion
Distribuţia:
Profesorul Matei Rotaru
Necunoscuta Ramona Dumitrean
Grig Dragoş Pop
Udrea Ovidiu Crişan
Domnișoara Cucu Romina Merei
Preţul biletelor:
40 lei, 30 lei, 25 lei, 15 lei, 10 lei (în funcţie de locul din sala de spectacol);
7,5 lei – reducere pentru elevi, studenţi şi pensionari.
Citiți mai mult AICI