Welcome2Cluj.com: 14.04 – 20.04 Şapte evenimente de neratat săptămâna aceasta la Cluj

În această săptămână Welcome2Cluj vă propune câteva evenimente care vă pregătesc pentru cea mai mare sărbătoare a Creştinismului. Nu trebuie să rataţi superbul concert susţinut în Catedrala Mitropolitană de Cvartetul Transilvan care interpretează recitalul „Ultimele şapte cuvinte ale Mântuitorului pe cruce”, de Haydn. Orchestra şi corul Operei Naţionale Rromâne va invită, miercuri, la opera Requiem, de Giuseppe Verdi . Dacă nu aţi apucat să vedeţi încă „Jubileu – Nicolae Maniu”, vă invităm să vă bucuraţi de opera celui mai vândut pictor român în străinătate la expoziţia de la Muzeul de Artă Cluj-Napoca. Dacă aţi pierdut filmul cu temă biblică Noe, acum e momentul să-l vedeţi, scrie site-ul partener Welcome2Cluj.com. Iată lista evenimentelor propuse:Luni – CURS GRATUIT “DANSUL DE LA CLASIC LA CONTEMPORAN”
luni
Şcoala Populară de Arte „Tudor Jarda” Cluj organizează în perioada 14 aprilie 2014 – 25 aprilie 2014, între orele 17-20 un curs gratuit intitulat „Dansul de la clasic la contemporan”. La acest curs pot participa cursanţi ai şcolii de la specializările dans clasic, modern şi contemporan, precum şi alţi doritori din afara instituţiei. Coordonatorul cursului este doamna expert Melinda Moga. Cursul se va desfăşura în sala de dans 9P a Şcolii de Arte Cluj, strada Fabricii de Zahăr, nr. 51.
Marţi – Concert în catedrală – „Ultimele şapte cuvinte ale Mântuitorului pe cruce”
marti
Cvartetul Transilvan interpretează, marţi, de la ora 19,30, la Catedrala Ortodoxă (Piaţa Avram Iancu), recitalul „Ultimele şapte cuvinte ale Mântuitorului pe cruce, Hob. III:50-56 (1787)” de Haydn.
De ce să mergi?
În săptămâna dinaintea Paştilor e bine să-ţi pregăteşti mintea şi sufletul pentru cea mai importantă sărbătoare creştină. Concertele în biserică sunt o modă în marile oraşe culturale, acustica şi atmosfera creând un spectacol mişcător.
Compoziţia lui Haydn cuprinde şapte meditaţii muzicale pe tema ultimelor cuvinte rostite de Mântuitorul Iisus Hristos pe Cruce, redate de cele patru Evanghelii: “Părinte, iartă-le lor, că nu stiu ce fac”, “Adevăr îţi spun Ţie, astăzi vei fi cu Mine in rai”, “Femeie, iată fiul tău; iată mama ta”, “Dumnezeul Meu, Dumnezeul Meu, pentru ce M-ai părăsit”, “Mi-e sete”, “Săvârşitu-s-a” şi “Părinte, în mâinile Tale dau duhul Meu”.
Lucrarea a fost compusă iniţial de Haydn pentru Orchestră, în 1787. Compoziţia a fost solicitată de o biserică spaniolă, pentru slujba din Vinerea Mare, zi de maximă importanţă în cadrul Săptămânii Patimilor, care se va încheia cu Paştele, sărbătorit Duminica viitoare de credincioşii ortodocşi şi de cei catolici.
RECITAL CAMERAL, HAYDN
Cvartetul Transilvan
Gabriel Croitoru Vioara I
Nicuşor Silaghi Vioara a II-a
Marius Suărăşan Viola
Vasile Jucan Cello
Miercuri- REQUIEM de Verdi, la Opera Română
miercuri (2)
ORCHESTRA ŞI CORUL OPEREI NAŢIONALE ROMÂNE CLUJ-NAPOCA va invită, miercuri, de la ORA 18.30, la spectacolul REQUIEM, de GIUSEPPE VERDI. Orchestra va fi dirijată de artistul italian David Crescenzi.
De ce să mergi
Un recviem, cunoscut și sub numele de Liturghia pentru morți (în latină Missa pro defunctis) este liturghia celebrată pentru odihna sufletului unui răposat, utilizând o formulă specială a Liturghierului Roman. Este frecvent, dar nu neapărat și este celebrat în cadrul îmormântării. Termenul este folosit pentru ceremonii similare în afara Bisericii Catolice, mai ales în ramura Anglo-Catolică și în anumite Biserici Luterane. Un serviciu comparabil, dar cu o formă de ritual și text diferite există în Biserica Ortodoxă și în Bisericile Catolice Orientale. Unul din cele mai cunoscute recviemuri este Recviemul în re minor (KV 626) compus de Wolfgang Amadeus Mozart în anul 1791. Alte recviemuri celebre sunt „Un Recviem german” de Johannes Brahms, „Messa da Requiem” de Giuseppe Verdi.
Orchestra va fi dirijată de artistul italian David Crescenzi. Pianist, dirijor de orchestră și de cor, David Crescenzi a început să studieze la Conservatorul din Pesaro, specializându-se ulterior în dirijat de orchestră, pian, muzică corală și dirijat coral. Timp de mai mulți ani a fost asistent și colaborator al lui Alessio Vlad și elevul lui Gustav Khunn, la care a frecventat, între anii 1993 si 1996, Cursurile de perfecționare “Pomeriggi musicali” din Milano. Datorită activității sale pe parcursul a două decenii, s-a consacrat mai întâi ca pianist acompaniator și asistent dirijor în diferite Teatre și Festivaluri lirice, atât în Italia cât și în străinătate, iar actualmente ca dirijor de orchestră și maestru de cor.
Dirijor: DAVID CRESCENZI (invitat)
Cu participarea
Sopranei DRAGANA RADAKOVIĆ (invitată)
Mezzosopranei ANDRADA IOANA ROŞU
Tenorului MARIUS VLAD BUDOIU
Baritonului ŞTEFAN IGNAT (invitat)
ORCHESTRA ŞI CORUL OPEREI NAŢIONALE ROMÂNE CLUJ-NAPOCA
Dirijor cor: CORNELIU FELECAN

Citiți lista integrală AICI

Related posts

Leave a Comment