Forţele de ordine ucrainene au trecut miercuri de baricadele plasate de manifestanţii proeuropeni care ocupă piaţa Independenţei din Kiev şi avansează progresiv asupra locului. Opoziţia anticipează că acest gest va aduce milioane de protestatari în capitala Ucrainei, potrivit Mediafax. Manifestanții spun că nu vor renunța la proteste până când nu vor obține demisia actualilor guvernanți.Peste 10.000 de persoane au venit miercuri dimineaţă în Piaţa Independenţei din Kiev, în pofida asaltului poliţiei ucrainene, care a demolat, cu câteva ore înainte, baricadele opoziţiei proeuropene. Duminică, mai mult de o jumătate de milion de oameni au protestat în centrul capitalei ucrainiene împotriva Guvernului care a abandonat parcursul european al acestei țări, la șantajul Rusiei.
Mii de persoane s-au alăturat manifestanţilor din piaţa centrală din Kiev, aflată în centrul mobilizărilor proeuropene de aproape trei săptămâni, potrivit unui jurnalist al AFP aflat la faţa locului, în timp ce postul de televiziune 5 Kanal avansa cifra de 15.000 de manifestanţi în jurul orei 04.15 GMT (06.15 ora României).
Uniunea Europeană a cerut miercuri autorităţilor ucrainene să împiedice orice recurs la „utilizarea violenţei împotriva cetăţenilor de rând”, după asaltul poliţiei asupra Pieţei Independenţei din Kiev pentru deblocarea accesului, potrivit Mediafax.
Într-o declaraţie postată pe pagina sa de Facebook, delegaţia UE în Ucraina transmite că „încearcă să contacteze” autorităţile „pentru a împiedica utilizarea violenţei împotriva cetăţenilor de rând”.
Asaltul intervine în timp ce lidera diplomaţiei UE, Catherine Ashton, se află la Kiev pentru o misiune de conciliere. Ea s-a întâlnit cu preşedintele Viktor Ianukovici timp de trei ore marţi înainte de a se întâlni cu manifestanţii din Piaţa Independenţei, potrivit www.romanialibera.ro.
„Am observat cu tristeţe că poliţia a folosit forţa pentru a dispersa oameni paşnici”, a reacţionat ea mai târziu într-un comunicat difuzat pe Facebook.
„Dialogul cu forţele politice şi societatea, precum şi utilizarea argumentelor, sunt mereu mai bune ca argumentul forţei”, a adăugat ea.
Ministrul suedez al Afacerilor Externe, Carl Bildt, a scris pe Twitter că urmăreşte evenimentele „cu mare îngrijorare”.
„Nu prin represiune va merge Ucraina înainte, ci prin reformă”, a apreciat el.