Videanu îi discriminează pe bătrâni

Un ordin al ministrului interimar al sănătăţii stabileşte criterii noi pentru cei care au nevoie de tratamente în afara ţării.Românii care au nevoie de tratamente în străinătate vor fi evaluaţi printr-un nou sistem care îi dezavantajează pe cei care sunt în vârstă, pe cei care au şanse mici de integrare în societate sau pe cei care au nevoie de intervenţii prea costisitoare.
Ordinul semnat de ministrul interimar al sănătăţii, Adriean Videanu, va fi atacat în instanţă de organizaţiile care se ocupă de protecţia pacien ţilor. Şi Consiliul pentru Combaterea Discriminării (CNCD) s-a autosesizat.

Zero puncte la pacienţi peste 60 de ani

„Pentru ca dosarul unui bolnav să aibă şanse să fie aprobat de Ministerul Sănătăţii (MS) se impun nişte criterii aberante: bătrânilor de peste 60 de ani li se acordă zero puncte – asta înseamnă discriminare pe criteriu de vârstă.
Dacă şansele de reintegrare socială sunt mici, se dau doar cinci puncte, dacă nu există – nu se acordă niciun punct, iar dacă tratamentul
este prea scump, de asemenea, nu se acordă niciun punct”, comentează Oana Gheorghiu, reprezentanta asociaţiei neguvernamentale „Salvează vieţi”.
Acelaşi ordin stabileşte că cei care au vechime pe listele de aşteptare primesc un punctaj mai mare, iar cei a căror operaţie costă peste 100.000 de lei nu primesc niciun punct la criteriul respectiv. „Ce vină are un bolnav că are o boală mai costisitoare decât altul? E aberant să se acorde punctaj maxim, 20 de puncte, dacă dosarul stă de un an la minister”, mai spune Oana Gheorghiu.
Pentru reprezentanţii MS, ordinul nu e aşa de discriminatoriu. „Se adună mai multe criterii. Dacă o persoană e mai în vârstă, dar e o urgenţă, primeşte mai multe puncte. Acest ordin se aplică atunci când fondurile alocate pentru tratamente în străinătate nu ajung”, explică Oana Grigore, consilier la MS.

Ordinul va fi atacat de organizaţiile neguvernamentale. „O firmă de avocatură care s-a oferit să ne reprezinte pro bono a depus o plângere la MS. Dacă nu corectează ordinul, îi atacăm în in stanţă”, a precizat Gheorghiu. În plus
, s-a autosesizat şi CNDC. „Când se realizează autosesizarea, te substitui petentului, existând o prezumţie de discriminare. Aşteptăm un punct de vedere de la MS, să vedem justificarea lor”, explică Paula Truinea, preşedinte interimar al CNCD.

Related posts

Leave a Comment