
” V.G. : Deci urgenţa primă, în acest moment, ar fi să re-desenăm o nouă geografie morală, mai ales, a ţării, nu atît economică, nu atît politică, cît mai ales morală, în care aş îndrăzni să spun că ar trebui să avem puterea de a înţelege că Marea Neagră, de exemplu, începe, pentru noi românii, de la Sighet. Că, ştiu şi eu, cîmpul spiritual al mînăstirii Rohia începe de la Piteşti şi aşa mai departe.
V.I.: Da, este o formulare foarte frumoasă şi foarte justă. (Observaţi cum reabilităm şi trebuie să reabilităm aşa-zise clişee, binele, adevărul, frumosul.) Este, cred, nevoie de această reabilitare a clişeelor solare, pentru că ele sunt reduse la tăcere de alte clişee care sunt clişeul clişeelor, care sunt pînă la urmă nişte slogane noi. În ce priveşte conceptul de nou, care a trecut de la uzanţa lui pur literară, trece acum în preocuparea politică, mă gîndesc la sintagma “omului nou” în care nimeni dintre noi n-a crezut. Am crezut că e formulă, e un slogan, este un clişeu de propagandă a unui sistem totalitar. Ori, e foarte curios şi e foarte plin de tîlc faptul că omul nou a fost, într-adevăr o realitate. Avem sub ochii noştri în momentul în care vorbim “oameni noi care cer o democraţie nouă”, care cer “o democraţie originală”, care cer “o democraţie inedită”. Omul pur şi simplu pînă acum cerea o democraţie neadjectivată, nu era nevoie să fie nici nouă, nici inedită, nici originală. Deci omul cerea democraţie. Democraţia este sau nu. Omul nou cere democraţie nouă. “Omul nou” n-a murit!, pentru că văd ca o exigenţă de urgenţă politică, crearea unei democraţii noi! La această permanenţă şi la această regăsire întruchipată în concret a omului nou nu credeam să asist. Omul nou n-a murit!
M.L.: Da, cred că pentru făurirea acestei democraţii neadjectivate, cum spune Virgil, urgenţa, o simţim cu toţii, e transformarea de care vorbea Noica, neasumînd pînă la capăt semnificaţia propriei sale cerinţe din moment ce expulzase eticul din sistemul său de gîndire, într-o frază inspirată, vorbind despre transformarea unui popor în populaţie. Cred că acum trebuie săvîrşită operaţia inversă, transformarea unei populaţii în popor. Şi aicea cred că rolul intelectualilor este de primă urgenţă, nu numai de primă importanţă.
V.G.: S-ar pune problema unei reîntoarceri la un discurs şi o realitate pure şi simple, lipsite de adjectivări. În acest sens, discursul politic încă rostit oficial nu s-a eliberat de cohortele de atribute, adjective, metafore şi toată gesticulaţia – nu gestul, gestul aparţine omului – gesticulaţia care aparţine omului nou. În acest sens cred că ar trebui să revenim, să redescoperim forţa propoziţiei construite numai din subiect şi predicat. Din această perspectivă, după atîţia ani reveniţi în ţară, în ce ţară consideraţi că v-aţi întors? În ţara pe care aţi părăsit-o, în ţara cu care aţi încercat să dialogaţi atîţia ani spre binele ei, spre eliberarea ei mai cu seamă morală, sau într-una care încă nu s-a născut şi îşi caută încă propoziţia care s-o definească?
M.L.: Cred că toate trei deodată. În ţara pe care am părăsit-o şi pe care am regăsit-o, regăsind-o în amintire; ţara pe care am părăsit-o cu tot intervalul acelor dictaturi, mini-dictaturi le-aş spune acuma, pentru că par un paradis faţă de ceea ce a urmat, ţara aceea de la sfîrşitul primului război mondial – eu mă născusem pe la sfîrşit – pînă prin primii ani ai dictaturii carliste care a fost o dulce parodie, o operetă agreabilă, ţara aceea – trebuie insistat asupra acestui lucru – era, cunoştea, practica democraţia. Democraţia e singurul sistem politic, şi din acest punct de vedere e cel mai puţin rău, care-şi recunoaşte imperfecţiunile. Şi democraţia româna îşi avea imperfecţiunile sale. De aicea pînă la a ceda valului general de a caragializa totul şi de a face o caricatură de democraţie, e un fals imens care “serveşte” mereu şi care nu trebuie făcut. Pentru că democraţia română, dacă ar fi fost într-adevăr o caricatură între cele două războaie mondiale, ar fi fost pur şi simplu guvernată de acelaşi partid, care n-ar fi pierdut niciodată alegerile, dacă urmărea Scrisoarea pierdută. Ori, nu mai eram în epoca Scrisorii pierdute. Eu însămi cînd mergeam, de mic copil, la teatru, să văd pe Caragiale, îl adoram, dar mi se părea ceva care aparţinea trecutului. Iar ultimele mele complexe de democraţie balcanică le-am pierdut în momentul în care am ajuns la Paris, în 1947. Era acelaşi sistem, cu imperfecţiunile lui. Noi am avut această democraţie. Nu ne-am întors în democraţie, ne-am întors cu nostalgia democraţiei trecute şi cu speranţa democraţiei viitoare, al cărei temei trebuie să se pună, şi foarte solid. În rest, e o poveste de ordin sentimental, care într-adevăr nu poate fi descrisă pentru că o facem după patruzeci şi trei de ani. O las în închipuirea fiecăruia.”
(Cartea poate fi comandată la adresa de e-mail: eikondifuzare@yahoo.com)