Vasile Dâncu critică actuala conducere a PSD

Unul dintre cei mai cunoscuţi social-democraţi clujeni, profesorul Vasile Dâncu, critică deschis actuala conducere a PSD. Vasile Dâncu a fost vicepremier în Guvernul condus de Dacian Cioloş, a fost vicepreşedinte la nivel naţional al PSD şi preşedinte al PSD Cluj, senator PSD de Cluj, ministru al Informaţiilor Publice în Guvernul condus de Adrian Năstase, precum şi şef al Agenţiei pentru Strategii Guvernamentale, tot în perioada în care Executivul era condus de Adrian Năstase.

Criticile sociologului Vasile Dâncu au fost rezumate în editorialul publicat în ultimul număr al revistei Sinteza, fondată de social-democratul clujean. Analiza lui Vasile Dâncu din revista Sinteza precede un demers mult mai amplu al fostului lider PSD şi vicepremier în Guvernul Cioloş. Sociologul pregăteşte o carte pe tema protestelor din ultimele săptămâni generate de ordonanţa de urgenţă 13, carte ce va fi cel mai probabil lansată la ediţia din acest an a târgului literar Bookfest, după cum relatează RFI România.

 

Minorităţi turbulente şi majorităţi obtuze” se intitulează articolul în care Vasile Dâncu vorbeşte despre ceea ce el numeşte ”majorităţile obtuze”, care pot declanşa proteste într-o societate ca a noastră. ”Majorităţile obtuze pot dispreţui dialogul, comunicarea şi continuă lupta surdă din timpul care era destinat luptei pentru putere. Când elita majorităţii caută să domnească şi să sugrume, să preseze şi să nu se uite la feedback-ul social, atunci se formează minorităţi disperate, care pot erupe în societate”, e de părere sociologul, care face trimitere la ciocnirea dintre actuala Putere şi sutele de mii de oameni ieşiţi în stradă.

Fostul vicepreşedinte PSD face trimitere şi la o aşa-numită regulă de ”etică politică”: ”Numai în barbaria trecutului, învingătorul ia totul”, subliniază fostul vicepremier.

 

În fine, Vasile Dâncu analizează şi mulţimea din stradă. ”Mişcările de protest social vin, de cele mai multe ori, din partea minorităţilor turbulente, cele care vor să schimbe regulile. Minorităţile merg pe un asalt asupra societăţii si, în multe situaţii, câştigă. Minorităţile active, agitatoare, în cele mai multe cazuri, reuşesc să învingă majoritatea tăcută”, conchide Dâncu.

 

Varianta integrală a editorialului semnat de Vasile Dâncu, în revista Sinteza.

Related posts

Leave a Comment