Valorile, ca antidot al minții umane la stres și catalizator al stării de bine

Rectorul Universității Babeș-Bolyai, psihologul Daniel David, a transmis un mesaj comunității Declic, pe care ClujToday.ro îl republică integral.

”Trăim în preajma sărbătorilor de iarnă din anul 2024 evenimente politice importante, care pentru mulți interferează negativ cu starea de bine în general și cu bucuria acestor sărbători în particular.

În acest context, ca psiholog aș sugera tuturor să folosim aceste momente complicate în beneficiul nostru, transformându-le într-o oportunitate personală de autoreglare și dezvoltare psihologică, cu potențiale implicații sociale pozitive adiacente.

Într-adevăr, acesta poate fi un moment de reflecție, în care să ne verificăm mindsetul cognitiv-valoric și comportamental explicit. Mai precis, mă refer aici la un număr de 2-3 valori cardinale pe care să le asumăm explicit și pe care să le știm așa cum ne știm numele; evident că fiecare avem mai multe valori personale, dar 2-3 ar trebui să fie cardinale, care să facă parte din identitatea noastră.

Într-o definiție simplă de lucru, X este o valoare, dacă X este considerat în general bun într-o societate. Unele valori sunt mai abstracte (ex. libertate, onoare), altele sunt mai personale (ex. cariera, familia), unele mai religioase, altele mai seculare.

Important este să le asumăm explicit și să le simțim ca fiind personale. În plus, componenta cognitiv-valorică trebuie să se exprime comportamental, în viața noastră cotidiană; aceste comportamente nu pot fi opționale – când am timp -, ci trebuie să facă parte din rutina de viață săptămânală.

Dacă realizăm acest lucru, studiile de psihologie arată că oamenii își descriu viața ca una bună, cu sens și semnificație (cu o contribuție majoră a studiilor de psihologie pozitivă, domeniu inițiat de psihologul american Martin Seligman).

Astfel de oameni sunt mai rezistenți la stres, iar nivelul lor de fericire este mai crescut. Astfel de oameni se pot bucura mai bine de viață (inclusiv de sărbătorile de iarnă) și pot confrunta mai eficient evenimentele stresante care apar (cum sunt tulburările politice din această perioadă). Dacă cât mai mulți facem acest lucru individual, societatea devine mai sănătoasă și mai rezilientă la evenimente stresante.

M-aș bucura, așadar, ca în această perioadă să ne dăm un pic de timp pentru această analiză reflexivă prin care să ne stabilim (cei care nu l-am avut explicit) sau reactivăm (cei care l-am avut, dar l-am lăsat să funcționeze tacit) mindsetul cognitiv-valoric și să ne angajăm apoi în comportamente care să-l exprime!

Prof. univ. dr. psih. Daniel David

Rectorul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca

Membru corespondent al Academiei Române”

Foto: Facebook / Universitatea Babeș-Bolyai

Related posts

Leave a Comment