Tot mai multe apartamente din Cluj sunt cumpărate de oameni care vor să își plaseze investițiile, în condițiile unei inflații mari și în contextul în care prețul materialelor de construcție este în creștere. În general, este vorba de oameni cu posibilități materiale peste medie. În schimb, a scăzut numărul celor care își iau credite pentru a-și cumpăra apartamente, pentru că dobânzile bancare în creștere îi descurajează. În acest an, dinamica pieței imobiliare din Cluj a fost influențată și de războiul din Ucraina, în sensul că, în primele luni ale anului, numărul de tranzacții a fost foarte scăzut, din cauza incertitudinii provocate de invazia rusească.
Piața imobiliară din Cluj a cunoscut o evoluție atipică în acest an. Pe de o parte, a crescut numărul celor care cumpără apartamente pentru a-și investi banii și pentru a-și proteja, astfel, averea de inflație. Este vorbas de oameni cu posibilități materiale semnificative, atât din România, cât și din străinătate. Așa ar fi, de exemplu, părinții studenților străini care preferă să nu plătească chirie în Cluj sau familiile de ucraineni bogați care s-au refugiat din calea războiului. Însă, pe de altă parte, din cauza inflației, a creșterii prețurilor materialelor de construcție și a dobânzilor bancare tot mai mari, a scăzut semnificativ numărul celor care își cumpără apartamente pentru a locui în ele, spune reprezentanta celei mai mari agenții imobiliare din Cluj, Ioana Oltean, fondatoare Napoca Imobiliare, prezentă la Via Cluj TV.
Evoluția pieței clujene a fost influențată de războiul din Ucraina. În primele săptămâni după invazia rusească, din cauza sentimentului de nesiguranță, numărul de tranzacții a scăzut, apoi a crescut din nou, spune reprezentantul unei alte agenții imobiliare, Marius Mândraș.
În acest context, Clujul rămâne cea mai scumpă piață imobiliară din România. Prețul mediu pe metrul pătrat a depășit în acest an pragul de 2.500 de euro.