USR cere alegeri anticipate după demisia premierului Mihai Tudose

USR reacţionează după anunţul lui MIhai Tudose privind demisia din funcţie. Uniunea Salvaţi România cere alegeri anticipate şi îi solicită preşedintelui Iohannis să refuze o nouă nominalizare de la PSD pentru funcţia de premier, potrivit RFI România.

Uniunea Salvaţi România susţine soluţia alegerilor anticipate şi îi cere preşedintelui Iohannis să refuze desemnarea unui nou prim-ministru din partea PSD-ALDE.

 

”USR consideră că retragerea sprijinului politic pentru guvernul Tudose, al doilea guvern în 12 luni, confirmă eşecul majorităţii PSD-ALDE de a asigura guvernarea României. USR îi cere preşedintelui Iohannis să refuze desemnarea unui nou prim-ministru din partea PSD-ALDE”, se arată într-un comunicat al Uniunii remis după şedinţa CExN al PSD citat de News.ro

 

USR subliniază că România are nevoie de o guvernare stabilă, cinstită şi competentă, care să funcţioneze în interesul societăţii, ”nu ca să-i scape de închisoare pe Liviu Dragnea, Călin Popescu Tăriceanu şi politicienii penali ai PSD şi ALDE”.

 

”Uniunea Salvaţi România susţine soluţia alegerilor anticipate deoarece coaliţia PSD-ALDE şi-a pierdut orice fel de legitimitate de a mai guverna România. Orice guvern va fi mai bun decât Guvernul PSD-ALDE care de un an de zile lucrează pentru interesul exclusiv al liderului PSD”, se mai arată în comunicat.

 

Premierul Mihai Tudose a anunţat, luni seară, la finalul CExN, că demisionează, pentru că aşa a decis partidul.

Este o premieră: un partid care câştigă alegerile parlamentare schimbă doi premieri într-un singur an. 

 

Mihai Tudose a declarat că a luat această decizie pentru că partidul a spus că e nevoie de un nou Guvern.

 

”Partidul a hotărât că e nevoie de un nou Guvern. CEx-ul m-a numit, CEx-ul a zis că e loc de mai bine. Nu voi asigura interimatul”, a spus Tudose.

 

Mihai Tudose a mai spus că nu va asigura interimatul şi că în acestă seară merge la Guvern pentru a-şi lua lucrurile. El a mai afirmat că urmează să vorbească cu preşedintele Iohannis.

 

„Nu voi asigura interimatul”, a spus premierul. Întrebat dacă a vorbit cu preşedintele Iohannis, el a răspuns: „Nu, acum voi vorbi”. Guvernul condus de Mihai Tudose a fost instalat în funcţie pe 29 iunie 2017, după ce Cabinetul Grindeanu a fost demis prin moţiune de cenzură votată chiar de PSD. Sorin Grindeanu a fost premier doar şase luni.  

 

La rândul său, preşedintele UDMR, Hunor Keleman, a salutat demisia lui Mihai Tudose. „Din moment ce PSD şi-a retras sprijinul politic, e absolut normal să plece Tudose, să-şi dea demisia, fiindcă fără sprijin politic nu poţi guverna. E vorba de un guvern politic. Deci, din acest punct de vedere, nu prea avem ce comenta, asta e situaţia, e decizia PSD. (…) Au apărut în ultima perioadă mai multe conflicte interne, mai mult s-au certat decât au guvernat şi, din acest punct de vedere, eu cred că era de aşteptat o astfel de decizie şi o astfel de soluţie. Tudose a făcut câteva greşeli fundamentale, inclusiv acea declaraţie de săptămâna trecută (n.r. – referitoare la ţinutul secuiesc), dar eu nu sunt naiv şi nu cred că acele jigniri şi acele declaraţii pe care le-a făcut au avut o contribuţie esenţială, dar până la urmă nu au rămas fără consecinţe”, a spus Hunor Kelemen.

 

Preşedintele UDMR a mai spus că formaţiunea sa aşteaptă propunerea PSD pentru funcţia de premier, precum şi consultările cu preşedintele Klaus Iohannis.  „Ce va face PSD mai departe este treaba sa şi a coaliţiei de guvernare, să vedem cu ce propunere vor veni. Ei au majoritatea, dar e la fel de important ce va face preşedintele Iohannis, cum va reacţiona după consultările cu partidele politice. Vom vedea. În acest moment, noi nu avem altceva de zis, pentru că aşteptăm decizia coaliţiei şi, după ce această demisie se va operaţionaliza, aşteptăm consultările şi până la consultări vom avea o poziţie şi despre ceea ce urmează să face”, a completat liderul UDMR.


Hunor Kelemen a menţionat că, deocamdată, nu ştie dacă formaţiunea sa va susţine sau propunerea PSD pentru funcţia de premier, nici dacă formaţiunea sa va înainta o astfel de propunere la consultările de la Cotroceni.

 

„Vom vedea. Fără să ştiu ce urmează, nu pot să vă dau niciun răspuns, nici pozitiv, nici negativ. (…) Noi vom avea o şedinţă a grupurilor reunite la sfârşitul lunii ianuarie, până atunci multe lucruri se vor clarifica şi în acest moment nu vreau să mă arunc cu declaraţii. (…) Nu pot să avansez o astfel de propunere (n.r. – de premier, din partea UDMR) vom vedea mai târziu”, a afirmat preşedintele UDMR.

 

Pe de altă parte, el a atras atenţia că e o perioadă dificilă şi şi-a exprimat convingerea că nu se va ajunge la alegeri anticipate, în cazul în care preşedintele Iohannis va propune alte nume de premier decât cel al coaliţiei PSD-ALDE. „Responsabilitatea în acest moment îi aparţine coaliţiei majoritate şi ar trebui să ţină cont că e o perioadă destul de dificilă, e o perioadă, din punct de vedere economic, cu un buget votat, dar cu multe semne de întrebare, iar anul viitor România va prelua preşedinţia UE şi România este total nepregătită pentru asta. (…) Ceea ce va decide preşedintele Iohannis va depinde în foarte mare măsură de propunerea lor (n.r.- PSD-ALDE). (…) Nu vom ajunge la anticipate”, a mai afirmat Hunor Kelemen.

Related posts

Leave a Comment