
MAE al României precizează că în prezent sunt verificate documentele de proprietate ce aparţin imobilului respectiv, iar toate etapele formale ce trebuie parcurse în conformitate cu Convenţia de la Viena cu privire la relaţiile consulare au fost încheiate. „Nu există deficienţe de ordin juridic, ci doar o verificare amănunţită a documentelor care stau la baza procedurii”, se arată într-o scrisoare a MAE român.
Potrivit MAE, desemnarea imobilului a fost făcută urmare a organizării unei proceduri de achiziţie publică tip licitaţie deschisă. În procesul de selecţie a ofertei câştigătoare s-a urmărit îndeplinirea cerinţelor de calificare, inclusiv cele privind posibilitatea amenajării la standarde Schengen a clădirii, astfel încât la momentul în care oficiul consular de la Bălţi va fi dat în folosinţă să îndeplinească toate normele cerute.
Diplomaţia de la Bucureşti precizează că preţul imobilului pentru viitorul Consulat de la Bălţi este de 750 mii de euro. Acest preţ a fost negociat între proprietar şi comisia de evaluare de la 1,1 milioane la 750.000 euro, după parcurgerea etapelor procedurale.
„Contravaloarea imobilului va fi plătită în proporţie de 90% din fonduri nerambursabile ale Uniunii Europene, aşa-numita „Facilitate Schengen”, iar 10% din contribuţie naţională”, se arată în scrisoarea diplomaţiei române, semnată de Lucian Rosenfeld, purtător de cuvânt al MAE.