Cea mai mare parte a deșeurilor electrice și electronice colectate de locuitorii planetei ajung într-o singură țară, în China, arată un raport al ONU. Potrivit reprezentanților asociațiilor ecologiste, un procent mare din deșeuri ajung în țara asiatică ilegal.„China pare să fie cea mai mare groapă de gunoi pentru deșeuri electrice din lume”, se precizează în raportul ONU, citat cnn.com. De la frigidere sau aparate de aer condiționat la monitoare de calculator sau laptopuri dezafectate, toate iau drumul Chinei, după ce mare parte dintre ele au fost fabricate în aceeași țară și utilizate în toată lumea.
„Potrivit datelor ONU, aproximativ 70% din deșeurile electrice generate la nivel global ajung în China”, precizează Ma Tianjie, purtător de cuvânt al Greenpeace Beijing. „Mare parte ajung prin canale ilegale, în condițiile în care în convențiile ONU este stipulată o interdicție în ce privește transferul de deșeuri electrice din țări dezvoltate, precum SUA, în țări precum China sau Vietnam”, mai spune reprezentatul Greenpeace.
În ultimii 10 ani, orașul Guiyu, din sud-estul Chinei, a devenit principala zonă de depozitare de deșeurilor electrice și electronice, iar sute de mii de oameni care trăiesc aici au devenit experți în dezasamblarea electronicelor dezafectate, se arată într-un reportaj CNN. Acest statut afectează însă viața nu doar a celor implicați în astfel de activități, ci și a celorlalți locuitori. Potrivit raportului ONU, Guiyu a suferit o „calamitate ecologică” în urma depozitării la scară largă a deșeurilor.
Mare parte din poluare provine de la arderea circuitelor, a plasticelor sau a firelor de cupru sau de la spălarea lor cu acid clorhidric pentru a recupera metale valoroase precum cuprul și oțelul. Potrivit specialiștilor ONU, atelierele de acest tip contaminează mediul cu metale toxice precum plumbul, beriliul și cadmiul, eliberând în același timp hidrocarburi în aer, apă și sol.