Unde în lume au devenit pariurile un obicei de Crăciun

Milioane de români serbează în aceste zile Crăciunul calculat după calendarul folosit de bisericile de rit vechi. Este vorba de calendarul iulian, care înregistrează un decalaj de aproximativ două săptămâni faţă de calendarul gregorian. Vechiul calendar este folositîn calcularea Crăciunului de românii care aparţin de Mitropolia Ortodoxă de Rit Vechi din Slătioara, de ucrainienii din Maramureş şi din Bucovina, de ruşii lipoveni, dar şi de sârbii din Banat. De asemenea, cei mai mulţi dintre românii basarabeni serbează Crăciunul după vechiul calendar, la fel ca şi românii din Bucovina de Nord, din Ţinutul Herţa, din Maramureşul de dincolo de Tisa, cei din Regiunea Odesa, cei de pe Valea Timocului sau din Voivodina. Pentru mulţi dintre ei, pariurile au devenit o tradiţie de Crăciun. Este vorba de o tradiţie împrumutată, în principal, de la britanici.

În ultimii 10 ani, comunitatea românească din Diaspora cu cea mai rapidă creştere a fost cea din Marea Britanie. Dacă până în 2007, cei mai mulţi români emigrau în Spania sau în Italia, în ultimul deceniu, tinerii din România au preferat să emigreze în Marea Britanie, în special în Londra, unde s-au integrat foarte uşor, datorită faptului că ei stăpânesc foarte bine limba engleză şi, de asemenea, au competenţele profesionale cerute de piaţa muncii britanică.

 

Această integrare uşoară a presupus şi un transfer cultural. În Marea Britanie, există o adevărată frenezie a pariurilor de Crăciun. Englezii pariază pe orice, de la cafeaua de Crăciun, până la cel mai bun anunţ de Crăciun. Această tradiţie socială a fost adoptată rapid de românii din Marea Britanie, care au adus-o şi în ţară. Bineînţeles, pe lângă distracţie şi adrenalină, există şi speranţa unor câştiguri în bani care să le facă sărbătorile mai frumoase.

 

Pentru mulţi dintre tineri, prima opţiune este aceea de a paria on-line. Un exemplu foarte bun este cel oferit de Fortuna Casino, un cazino on-line autorizatdin anul 2015. Cei care aleg această opţiune trebuie să aibă peste 18 ani şi să fie rezidenţi în România.

 

Însă nu doar românii din Marea Britanie şi prietenii lor de acasă sunt pasionaţi de pariuri, ci şi cei care au ajuns în ţările nordice. În Suedia, de exemplu, tradiţia pariurilor s-a născut în anul 1866. În acel an, o statuie înaltă de 13 metri, care înfăţişa o capră, a fost ridicată în oraşul Gavle. În noaptea de Ajun, monumentul a fost incendiat. Monumentul a fost reconstituit, iar de atunci, localnicii încarcă să îi dea foc în fiecare an. În cei 151 de ani care s-au scurs de atunci, monumentul a fost incendiat de 25 de ori. Amuzamentul este atât de mare încât casele de pariuri oferă cote pentru probabilitatea ca acest monument să fie incendiat şi în Crăciunul care urmează.

Related posts

Leave a Comment