Expoziția „Carte religioasă veche” (care cuprinde câteva exemplare deosebite din colecția poetului Octavian Goga) poate fi văzută la Muzeul din Ciucea.
Evenimentul își propune să reliefeze aspecte deosebit de importante ale istoriei religiei și ale culturii naționale, de împărtășire a cunoștințelor și a încurajării reflecției și înțelegerii dimensiunii religioase a vieții umane.
Tipărită la București (1766) de către tipograful Iordache Stoicovici, “Anthologhion, adecă Floarea cuvintelor, carele cuprinde întru sine rânduiala Dumnezeieștilor Praznice ale sfinților numiți și ale sfinților de obște ce să prăznuesc în 12 luni ale anului” este una din cele mai voluminoase şi, totodată, mai importante cărți românești apărute în sec. al XVIII-lea, în perioada domniei lui Scarlat Grigore Ghica, cu binecuvântarea Mitropolitului Grigorie.
Cuprinzând textele de bază ale Mineiului, cu rânduiala praznicelor și a prăznuirii sfinților depeste an, textul scrierii, dispus pe două coloane, este imprimat cu negru şi roșu, înainte de încheierea tipăririi textului tipograful Stoicovici imprimând “Cuvântul către cititori”.
O altă carte de mare valoare istorico-documentară, scrisă de către Sfântul Ioan Gură de Aur (Ioan Hrisostom), «Mărgăritare. Adecă cuvinte de multe feluri», este editată de către tipograful Stoica Iacobici (București, 1742), la tipărirea acesteia folosindu-se caracterele Bibliei din 1688 cu cerneală de tipar neagră şi roșie.
Expoziția poate fi admirată pe întreg parcursul lunii decembrie.