Radu Gheorghe a decedat în urmă cu zece luni, dar, cu toate acestea, reprezentanţii Ministerului Agriculturii au fost obligaţi de instanţă să-l repună în funcţie în urma hotărârii unei instanţe de judecată. Ministerul Agriculturii susţine că directorul a fost eliberat din funcţie pe motive medicale.Fenomenul directorilor demişi pe criterii politice şi repuşi în funcţie de instanţă consumă sume uriaşe de la buget, dar duce şi la situaţii absurde.
Radu Gheorghe a fost demis din funcţia de director economic din cadrul Direcţiei de Agricultură şi Dezvoltare Rurală din Călăraşi în urmă cu un an. Nemulţumit de decizia foştilor săi colegi, bărbatul a decis să conteste demersul în instanţă.
La trei luni de la demitere însă, bărbatul a decedat. În mod normal, procesul ar fi trebuit să se suspende, dar în cazul lui Radu Gheorghe nu s-a întâmplat aşa. Nu numai că procesul a continuat, dar instanţa i-a şi dat câştig de cauză.
Reprezentanţii Direcţiei de Agricultură din Călăraşi susţin că au anunţat Ministerul Agriculturii de decesul „noului director”, însă nu au primit niciun răspuns.
Decedatul a fost reconfirmat în această funcţie în urmă cu o lună, la aproximativ nouă luni de când a trecut în nefiinţă.
Ministrul agriculturii şi dezvoltării rurale nu a emis ordin de reintegrare pentru domnul Radu Gheorghe, fost director coordonator adjunct al domeniului economic în cadrul Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală Călăraşi, se precizează într-un comunicat.
„Domnul Radu Gheorghe a fost eliberat din funcţia publică de conducere de director executiv adjunct al D.A.D.R. Călăraşi prin Ordinul ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale nr. 101/12.03.2009, ca urmare a stării sănătăţii functionarului public, constatată prin decizie a organelor competente de expertiză medicală. Conform acestei decizii, starea de sănătate nu îi mai permitea domnului Radu Gheorghe să îşi îndeplinească atribuţiile corespunzătoare funcţiei publice deţinute”, susâin oficialii din minister.
Astfel, DADR Călăraşi a informat instituţia centrală – MAPDR la acea vreme – cu privire la Decizia asupra capacităţii de muncă a funcţionarului şi a solicitat, conform prevederilor legale, eliberarea din funcţie a acestuia.
Nu este prima situaţie ciudată creată de demiterile operate în instituţiile de stat. Astfel, mai mulţi directori demişi au decis să dea statul în judecată şi chiar au avut câştig de cauză. S-a ajuns, astfel, la situaţia în care, în mai multe instituţii sunt câte doi sau trei directori pe acelaşi post. De exemplu Casa de Pensii Braşov are doi directori, în urma suspendării măsurii de demitere a fostului coordonator al instituţiei.
De asemenea, în luna februarie a acestui an, la Agenţia pentru Prestaţii Sociale din Cluj, funcţia de şef era împărţită de trei persoane: un director demis după ieşirea PSD de la guvernare, care şi-a recâştigat postul în instanţă, un director aflat în concediu medical, şi un director interimar, numit cu o lună înainte.
Ministerul Agriculturii a demis anul trecut 756 de directori
Ministerul Agriculturii şi câteva agenţii din subordine au decis, în 2009, să demită şefii de deconcentrate din teritoriu. Astfel, de la Ministerul Agriculturii au plecat 374 de decizii către Direcţiile Agricole Judeţene (252 de persoane), Institutul Naţional pentru Calitatea Seminţelor (30 de persoane), Inspectoratul Naţional de Regim Silvic (27 de persoane) şi Oficiile Judeţene pentru Consultanţă (84 de oameni).
În plus, APIA a trimis către Oficiile judeţene 84 de decizii de demitere, ANARZ (Agenţia pentru Ameliorare şi Reproducţie în Zootehnie) a transmis 41 de scrisori către directorii Oficiilor Judeţene, APDRP (Dezvoltare Rurală şi Pescuit) a trimis alte 41 de decizii către Oficiile Judeţene, Direcţiile Agricole au transmis 74 de decizii către Oficiile de studii pedologice, iar Romsilva a dat 123 de decizii de demitere către directorii din teritoriu.