Realizarea Centrului Cultural Transilvania ar urma să coste aproximativ 60 de milioane de euro, iar lucrările ar trebui să dureze patru ani. În total, vor fi construite cinci clădiri, printre care una care va găzdui Filarmonica Transilvania şi o sală de concerte.
Municipalitatea clujeană ar putea să dea undă verde pentru demararea lucrărilor la Centrul Cultural Transilvania, după ce studiul de fezabilitate pentru acest proiect a ajuns pe masa consilerilor locali. Aleşii locali ar trebui să ia o decizie joi, cu ocazia şedinţei ordinare a Consiliului Local, când este de aşteptat să fie aprobat studiul de fezabilitate.
Chiar şi aşa, proiectul realizării Centrului Cultural Transilvania se află în întârziere, deşi primarul Emil Boc a afirmat în repetate rânduri că lucrările vor demara încă din acest an. O piedică importantă a constituit-o faptul că primăria a plătit doar o parte din suma datorată proiectanţilor, argumentând că nu o poate face legal decât în momentul în care Consiliul Local va aproba studiul de fezabilitate.
La final, Centrul Cultural Transilvania va cuprinde un ansamblu format din cinci clădiri, printre care sala de concerte, sediul Filarmonicii, o clădire pentru artele dramatice şi plastice, sediul Academiei de muzică, dar şi un hotel cu peste 200 de camera. Imobilele vor fi deservite de o parcare subterană pe patru nivele, iar ca amenajări exterioare, proiectul implică crearea unei noi artere de circulaţiei şi a unor piaţete pe axa Piaţa Unirii – Piaţa Avram Iancu.
Per total, investiţia necesită peste 288 de miloane de lei, adică aproximativ 60 de milioane de euro. Edilul Emil Boc susţine că primăria este dispusă să dezvolte un buget multianual pentru a susţine dezvoltarea acestui ansamblu, iar în cazul în care va fi nevoie, va accesa un nou credit. Totodată, municipalitatea va lansa o licitaţie pentru a găsi un partener privat în vederea realizării parkingului subteran şi hotelului de la strada 21 Decembrie.