UE numeşte noi ambasadori în posturi-cheie ale lumii

În cadrul mult-aşteptatelor numiri de ambasadori ai UE nu au apărut surprize notabile. Germania primeşte postul râvnit de la Beijing. Austria trage lozul câştigător cu destinaţia Tokio. Spania primeşte postul dorit de România, cel de viceambasador la Beijing. România a obţinut postul de adjunct de şef de delegaţie în Maroc. Ashton a intervievat 68 de candidaţi pentru 31 de posturi – 27 din Comisie, 41 din statele membre.
O premieră comunitară s-a conturat sub Tratatul de la Lisabona. Pentru aceste posturi, acordate mai ales Europei de vest, au candidat pentru prima dată şi diplomaţi din capitalele europene.
Un bulgar, doi polonezi şi un lituanian, sunt ambasadorii UE est-europeni numiţi de Înaltul Reprezentant al UE Catherine Ashton. Ei provin din capitale şi nu de la Bruxelles.
Polonia obţine astfel posturile din Coreea de Sud şi Iordania, Bulgaria obţine postul din Georgia iar Lituaniei i se confirmă postul de ambasador în Afganistan.
Germania însă primeşte postul râvnit de la Beijing, Austria trage lozul câştigător referitor la Tokio iar Spania primeşte postul dorit de România, cel de viceambasador la Beijing.
Iar România, candidând şi pentru cinci posturi de ambasadori nu obţine pentru moment nimic dar timpul nu este pierdut întrucât aceasta este doar rotaţia de posturi prevăzută pentru 2010. Cele pentru 2011 şi 2012 urmează, dar doar după ce Catherine Ashton va obţine un acord bugetar cu statele membre şi cu Parlamentul European pentru noul său serviciu european de acţiune externă.
Toate ţările se vor regăsi până la urmă în aceste poziţii râvnite, spunea miercuri la Bruxelles Lady Ashton care se felicita că pentru 2010 a fost atins un echilibru dorit de reprezentare georgrafica.
România a obţinut postul de adjunct de şef de delegaţie in Maroc
România are postul de adjunct de şef de delegaţie în Maroc, numai că nu în urma acestui concurs, ci un concurs luat cu un an în urmă, scrie HotNews.ro.
Ashton a intervievat 68 de candidati pentru 31 de posturi – 27 din Comisie, 41 din statele membre. Patru ambasadori vin din noile state membre: doi polonezi (în Iordania şi Coreea de Sud), un bulgar (Georgia) şi un lituanian (în Afghanistan). Adjuncţii de şefi de delegaţie sunt repartizaţi astfel: Cehia – 2 (India şi Nicaragua), Bulgaria – 1 (egipt), Letonia – 1 (Africa de Sud), Polonia – 1 (Nigeria), Slovacia – 1(Ucraina), Ungaria – 2 (Turcia şi Thailanda).
Bulgaria a obţinut postul de ambasador în Georgia – un post pentru care s-a luptat şi România, potrivit unor surse europene, însă un bulgar este ‘digerat’ cu mai multă uşurinţă de ruşi, faţă de un român.
Postul din Maroc este ocupat de Camelia Tuică, care a dat un concurs pentru şef de unitate pentru candidaţi din noile state membre în urmă cu mai bine de un an. Simultan, atât ea, cât şi Angela Filote – în prezent purtător de cuvânt al comisarului Fuhle – au luat concursul şi Filote a fost adjunct de ambasador în Cairo, iar Tuica la Rabat.
În concurs mai sunt aproximativ 80 de posturi în delegaţii şi 10 pentru top management în Centrala de la Bruxelles, unde România ţinteşte cel puţin o poziţie de director.
„Am numit cei mai buni oameni pentru posturile potrivite. Sunt foarte mulţumită de calibrul celor care au candidat pentru posturi,” a spus Ashton.
Au fost in jur de o mie de candidaturi, au explicat oficiali de la Bruxelles, din aproape toate statele membre. Unele ţări au avut chiar mai multi candidaţi pe acelaşi post.
Majoritatea celor care au obţinut posturile par să vină din rândurile Comisiei Europene. Posturile obţinute de aceşti funcţionari sunt cele din Banglades, Uganda, Senegal, Angola, Botswana, Coreea de Sud, Gabon, Guinea-Bissau, Haiti, Liban, Mozambic, Pakistan, Filipine, Ciad, Zambia şi Papua Noua Guinee. Oficiali europeni au explicat că au existat puţine candidaturi pentru aceste regiuni şi că acesta ar putea fi un motiv pentru care candidaţii Comisiei au avut succes.

Context
Până acum, sub Tratatele anterioare ale UE, reprezentanţii externi europeni erau de fapt şefi de delegaţie ai Comisiei Europene în capitalele din afara spaţiului comunitar şi erau selecţionaţi printre înalţii funcţionari ai Comisiei. Tratatul de la Lisabona, în vigoare din decembrie 2009, a creat un minister de externe european, serviciul condus de Catherine Ashton, şi a deschis posibilitatea funcţionarilor consiliului european şi diplomaţilor naţionali pentru a acceda la aceste posturi. Tot în baza noului Tratat, şefii de delegaţii externe capătă gradul de ambasadori ai UE, aducându-i acesteia o reprezentare externă mai robustă.

Related posts

Leave a Comment