Ucraina, Georgia, Republica Moldova şi ţările NATO desfăşoară manevre militare în Marea Neagră

Luni au demarat manevrele militar-maritime ordinare multinaţionale de pacificare sub egida ucraineano-americană Sea Breeze-2010.Hotărârea de desfăşurare a acestora a luat-o încă ex-preşedintele ucrainean Victor Iuşcenco, iar o lege de acces a forţelor militare străine a fost adoptat încă în luma mai de către Rada Supremă, relatează Radio „Svoboda”.
Potrivit comunicatului difuzat de Forţele Militar-Maritime ale Ucrainei, în acest an Sea Breeze se for desfăşura până la 23 iulie, iar tema aplicaţiilor este „Planificarea şi desfăşurarea operaţiunii internaţionale antiparateriei”.
În afară de militari ucraineni şi americani la aplicaţii vor participa reprezentanţi a încă ţări ( Azerbaidjan, Belgia, Germania, Grecia, Georgia, Danemarca, Republica Moldova, Polonia, Turcia şi Suedia şi un observator militar din partea Austriei). În respectivele manevre vor fi implicate circa treizeci de vase militare şi bărci, 12 unităţi de tehnică de aviaţie.
Potrivit evaluărilor experţilor, aceste aplicaţii militare multinaţionale se vor desffăşura la cea mai mare scară posibilă din ultimii ani de pe teritoriul Ucrainei. Etapa în care vor avea loc aplicaţii de coastă se va desfăşura pe poligonul „Şesul larg” din regiunea Nikolaevsk, unde pe domeniul taberei se vor afla militari ucraineni, georgieni şi moldoveni. Etapa maritimă va avea loc în partea de nord-vest a Mării Negre. Pe teritoriul peninsulei din Crimea nu vor avea loc aplicaţii.
Împotriva desfăşurării acestor manevre s-a pronunţat fracţiunea comuniştilor din Rada Supremă a Ucrainei, grupul Vitrenko şi grupul „Unitatea Rusă” din Parlamentul Crimeii. În luna aprlie şi ami Consiliul regional al Odesei şi rada Supremă din Crimea, controlată de Partidul regiunilor, l-au chemat pe preşedintele Victor Ianukovici să nu desfăşoare aceste aplicaţii.
Manevrele ucraineano-americane din seria Sea Breeze se desfăşoară din anul 1997. Ele sunt iniţiate având ca scop pregătirea şi sporirea potenţialului militar al Forţelor Militar Maritime ale Ucrainei pe bază bilaterală, dar e deschisă şi pentru alte state. Să participe la manevre a refuzat Rusia. În anul 2006 şi 2008 manevrele au fost întrerupte de forţele proruse din Crimea şi din Rada Supremă a Ucrainei.

Related posts

Leave a Comment