Noul centru de cercetare ştiinţifică doreşte să coroboreze eforturile specialiştilor Universităţii Babeş-Bolyai cu cele ale colegilor din Bucureşti, Iaşi, Târgu-Mureş, Sibiu şi alte centre universitare pentru explorarea şi valorificarea patrimoniului cultural transmis în formă scrisă documentară pe teritoriul României, în Evul Mediu şi în zorii modernităţii, în strânsă relaţie cu evoluţiile istorice de pe întregul teritoriu românesc şi din Europa apuseană, centrală şi sud-estică.
Instrumentul principal de interogare a trecutului în cadrul acestui grup de lucru este paleografia, o disciplină extrem de puţin cultivată în mediile academice din România şi din străinătate. Trei obiective majore, deopotrivă flexibile şi interdependente, reprezintă baza programatică a activităţii „TRANS.SCRIPT”: didactic, prin alcătuirea unor instrumente de predare a disciplinelor universitare grupate în jurul scrierii medievale, precum paleografia, diplomatica, sigilografia, filigranologia etc.; de publicare, prin iniţierea şi promovarea unei serii distincte de publicaţii (editare şi interpretare) de surse scrise medievale şi premoderne; de cooperare, deopotrivă interdisciplinară (prin apel la specialişti în istoria dreptului, în geografie istorică ori în discipline filologice sau în sfera ştiinţelor informatice etc.) şi internaţională (prin dialog cu mediile avansate de cercetare în domeniu).
La deschiderea noului centru au luat cuvântul acad. Ioan-Aurel Pop, rectorul Universităţii Babeş-Bolyai şi membru în Comitetul Ştiinţific al Centrului TRANS.SCRIPT, precum şi lect. dr. Adinel Dincă, directorul noii structuri de cercetare.