UBB a celebrat 441 ani de tradiție academică

Universitatea Babeș-Bolyai (UBB) a sărbătorit joi, 12 mai 2022, 441 ani de tradiție academică. Evenimentul a fost marcat prin dezvelirea unei plăci comemorative, care marchează fondarea în 12 mai 1581 a Colegiului Iezuit, prima instituție de pe teritoriul actual al țării cu statut de universitate. Colegiul Iezuit a fost fondat de profesori veniți de la Universitatea din Vilnius. Prin Diploma Regală de fondare dată de Regele Poloniei, Ștefan Bathory (foto), care era și Principe al Transilvaniei, Colegiul Iezuit, care a devenit apoi Academia Claudiopolitană, avea dreptul de a conferi titlurile universitare de bacalaureus, magister și doctor. 

Academia Claudiopolitana, prin tradiția academică și transformările istorice, curriculum și/sau infrastructură, este precursoarea academică a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca și a Universității din Szeged. O placă similară a fost inaugurată recent și la Universitatea din Szeged, cu participarea reprezentanților UBB. 

La eveniment au participat reprezentanții UBB, reprezentanții Universității din Szeged, arhiepiscopul romano-catolic de Alba Iulia, Gergely Kovacs, și episcopul reformat de Ardeal, Bela Kato.

Rectorul UBB, prof. univ. dr. Daniel David declară că: „Marcarea locului unde a funcționat Academia Claudiopolitana este o punte peste timp, care reflectă și valorifică adecvat trecutul și ne unește pe toți în prezent, pentru un viitor comun bun, dedicat cunoașterii în beneficiul oamenilor.”. 

Momentul face parte și din seria de evenimente dedicate împlinirii a 150 de ani de învățământ superior în limba maghiară în România. În 1872, la Cluj, a fost fondată Universitatea Franz Jozef. În urma înfrângerii Austro-Ungariei în Primul Război Mondial, Transilvania s-a unit cu Regatul României. Universitatea Franz Jozef din Cluj s-a refugiat la Szeged, iar la Cluj a luat ființă Universitatea românească a Daciei Superioare, redenumită Universitatea Regele Ferdinand I.

În anul 1940, în urma Dictatului de la Viena, prin care Ungariei i-a revenit Transilvania de Nord, Universitatea Regele Ferdinand I din Cluj a plecat în refugiu în Sibiu, iar Universitatea din Szeged a revenit la Cluj. Sfârșitul Celui de-al Doilea Război Mondial a însemnat retrocedarea Transilvaniei de Nord în favoarea României. Universitatea Regele Ferdinand I a revenit la Cluj, iar universitatea maghiară s-a întors la Szeged.

După instaurarea regimului comunist, numele universității românești a fost schimbat în Victor Babeș, iar pentru comunitatea maghiară din Transilvania a fost creată Universitatea Bolyai. Ulterior, comuniștii au decis unificarea celor două universități. Noua instituție de învățământ superior a primit numele de Universitatea Babeș-Bolyai. După căderea regimului comunist, universitatea și-a asumat un statut multicultural, cu trei linii autonome de studiu: română, maghiară și germană.

Related posts

Leave a Comment