Turandot, jucat la Opera Națională Română din Cluj

Artiștii lirici ai Operei Naționale Române din Cluj au pregătit pentru sâmbătă un spectacol de excepție. Este vorba de Turandot. Spectacolul va începe de la ora 18.30. Iată o prezentare a acestui spectacol, realizată de membrii echipei Operei Naționale Române, precum și un spectacol al operei Turandot, pus în scenă la Verona:
Opera în trei acte fascinează atât prin vivacitatea libretului, cât și prin povestea din spatele creației, ”Turandot” fiind ultima capodoperă scrisă și neterminată de Puccini, înainte de moartea acestuia în anul 1924. Parte finală a partiturii a fost așternută de maestrul Puccini doar pe o ciornă și desăvârșită de elevul său, Franco Alfano. Premiera mondială a operei a avut loc doi ani mai târziu, atingând un succes fulminant și impresionând publicul cu intervenția dirijorului la punctul în care Puccini a însemnat ultimele note, spunând: ”în acest moment, maestrul a pus jos pana”. ”Viva Puccini!” este ceea ce a răsunat cu entuziasm în sala de spectacol a acelei seri și cu ocazia fiecărei noi reprezentații a operei dominată de extreme, emoții profunde și legende.

Capodopera pucciniană se bazează pe un basm persan din colecția dramaturgului Carlo Gozzi, ”1001 de zile”, ce spune fermecătoarea poveste de dragoste dintre preafrumoasa Prințesă Turandot, care jură să nu aparțină niciunui bărbat, și misteriosul Prinț tătar, Calaf, care o cucerește prin curaj și abilitate.

Distribuția de excepție îi numără pe soprana Dragana Radacović (Turandot), tenorul Bogdan Roman (Calaf), soprana Irina Săndulescu-Bălan (Liù), basul Mircea Moisa (Timur), baritonul Florin Estefan (Ping), Florin Pop (Pong), Cristian Mogoșan (Pang), Beniamin Pop – debut, Radu Pintea, Ioan David și Adriana Pongrac, acompaniați de Orchestra Operei Naționale Române din Cluj-Napoca, aflată sub conducerea muzicală a Maestrului Gheorghe Victor Dumănescu. Regia artistică este semnată de Rareș Cristian Trifan, iar scenografia este realizată de Mihai Ciupe.

Related posts

Leave a Comment