
Fostul premier Theodor Stolojan vorbeşte într-un interviu acordat REALITATEA.NET despre situaţia în care se află astăzi România, în condiţiile în care FMI ar cere majorarea TVA şi a cotei unice. Nu ezită să-l atace voalat şi pe guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, cel care s-ar fi grăbit să critice eventuala majorare a taxelor, deşi Guvernul nu a anunţat aşa ceva.
R: Domnule Stolojan, pe surse la Bucureşti se vorbeşte despre majorarea TVA şi a cotei unice. Nu ştiu dacă comentaţi informaţii pe surse, dar ce ar trebui să facă Guvernul?
Theodor Stolojan: Despre ce discutăm? România şi-a prevăzut un buget pe 2010 cu o creştere economică de 1,3% şi cu un deficit de 5,9%. Evoluţia economiei până în prezent arată că nu vom avea o creştere de 1,3% ci creştere 0. În aceste condiţii, bugetul pe 2010 trebuie refăcut. Dacă vrem să menţinem cheltuielile actuale avem de acoperit un gol de resurse. Întrebarea este cât de mare este acest gol. FMI a venit cu o cifră, noi avem o alta, mai mică… în venituri doar diferenţa de creştere economică ar fi de 0,4% din buget. FMI spune însă că anumite venituri nu se vor realiza şi că vor fi cheltuieli şi mai mari. Cu alte cuvinte că gaura e mai mare. Din acest moment, dacă Guvernul ajunge la concluzia că cifrele FMI sunt bune sau că cifrele sale sunt bune, sau ale altora, se poate discuta de ceea ce s-a discutat şi în 2009. Putem discuta creşterea deficitului ca să putem menţine cheltuielile aprobate în 2010. Aici discuţiile trebuie să continue. Mai departe discutăm cum acoperim deficitul. Pentru că aici are dreptate FMI când vine şi spune: măi băieţi, aveţi un deficit, cum îl acoperiţi? Trebuie aşadar să vedem cât de mare e şi dacă mai putem mări deficitul. În aceste condiţii Guvernul are trei soluţii: să reducă cheltuielile, să mărească veniturile sau şi una, şi alta.
R: Şi atunci….
Th. S.: De ce să mărim TVA şi să nu impozităm persoanele fizice care fac tranzacţii cu terenuri de exemplu? Nu vorbim despre omul care are un hectar, ci de cel care are 50 de hectare şi e tot persoană fizică şi fac tranzacţii. Trebuie să vedem cumva dacă nu avem segmente întregi de persoane fizice neimpozitate. Vorbea şi domnul Berceanu ieri ceva de cei cu Q7. Dacă vă uitaţi pe la Snagov şi în jur, vom vedea că nu sunt atât de puţini pe cât par. Dacă vrem să îi vedem. Dar să-l întrebaţi pe domnul Isărescu de a ieşit dânsul să spună că nu e bine să mărim taxele, în condiţiile în care Guvernul nu a anunţat aşa ceva? Părerea mea este că aici a fost cu totul şi cu totul altceva. Nu măriţi taxele, dar dacă nu aveţi soluţii…
R. Asocierea care se face inevitabil este cu Grecia. Suntem în pericol de a ajunge în această situaţie?
Th. S.: Noi nu suntem în situaţia Greciei, problema e în ce măsură cheltuielile prevăzute pentru 2010 le mai putem susţine sau nu. România nu are o problemă de curs la ora actuală. O problemă este deficitul, trebuie să vedem cât este şi apoi în funcţie de asta, ce e de făcut. Avem reformele care trebuie făcute: reforma pensiilor, legea salarizării unice, reforma administraţiei publice. Iar aici avem rezistenţa unor întregi grupuri.
R.: Avem şi rezistenţa unor miniştri, a domnului Oprea de exemplu, care s-a declarat ferm împotriva scăderii pensiilor militarilor.
Th. S.: Aici avem o altă problemă care este răsturnată. Dacă noi considerăm că există o profesie care presupune anumite riscuri, soldaţii din Irak şi Afganistan, nu cei care stau în birouri, atunci trebuie să admitem că aceştia trebuie să fie mai bine plătiţi. Iar un salariu mai mare înseamnă şi o pensie mai mare. Treaba e foarte simplă, dar pare greu de înghiţit. Vă dau un exemplu: Academia Română nu avea proprietăţi înainte, iar domnii academicieni şi-au fixat privilegii de câte 5.000 de lei. Acum că şi-au primit înapoi proprietăţile au renunţat la ele?
R: Consilierul prezidenţial Sebastian Lăzăroiu vorbeşte astăzi într-un interviu dat ziarului Adevărul de „sute de mii de bugetari” care ar trebui relocaţi….
Th. S: Vă dau un citat dintr-o carte din 1935. A lui Virgil Madgearu: „Drumul echilibrului financiar”. Iar el spune acolo că poţi să tai din cheltuieli ceea ce înseamnă grăsimea, dar să fii atent să nu atingi nervii şi muşchii. Nu poţi să spui 200.000 trebuie să plece, ci e nevoie de analize pe agenţii şi ministere.
R: Şi domnul Lăzăroiu şi doamna Udrea au vorbit astăzi de posibile remanieri în toamnă….
Th. S.: Înainte de remanieri problema e cum finanţezi activităţile pe care el ai. Letonia a redus salariile cu 30%, Bulgaria cu 20%. Deciziile sunt foarte greu de luat acum.
R: Şi e de făcut?
Th. S.: Păi cum zice domnul Isărescu: Nu ar fi bine. Din criză nu ieşi dacă reduci cererea… În 2009 soluţia care trebuia luată era îngheţarea salariilor şi pensiilor şi blocarea tuturor actelor care prevedeau creşteri salariale.
R: E târziu acum?
Th. S.: Niciodată nu e prea târziu, dar acum trebuie tăiat ceva.