Institutul Inimii din Cluj-Napoca, împreună cu Universitatea din Florența, vor realiza, în 2011, primele transplanturi de inimă artificială. Este vorba, de fapt, de o pompă care va fi implantată în ventriculul stâng al inimii fiecărui pacient și care va prelua o parte din funcțiile inimilor afectate de diferite boli.Pompa va fi conectată, prin intermediul unui cablu extern, asemănător unui cablu de telefon mobil, la un computer extern, care va regla pompa implantată. Pompa va fi alimentată cu ajutorul unor baterii externe, care asigură o autonomie de 10 ore. Coordonatorul proiectului, profesorul Guido Sani de la Universitatea din Florența, spune că ”nu este o noutate faptul că folosim aceste pompe. Noutatea este faptul că ele înlocuiesc transplantul de inimă, pentru că până acum ele erau folosite pentru perioada în care pacienții așteptau realizarea transplantului”.
Pompele care vor fi folosite la Cluj se numesc Jarvik 2000. Este vorba de dispozitive care cântăresc doar 90 de grame și au înveliș din titaniu. Ele sunt garantate pentru o durată de funcționare de 10 ani. Un astfel de dispozitiv costă 150.000 de euro. La început, ele vor fi oferite de Universitate din Florența, cu titlul gratuit. După ce metoda va fi verificată, există posibilitatea ca astfel de dispozitive să fie decontate de către casele de asigurări de sănătate.
Potrivit statisticilor medicale, pe lista pacienților care au nevoie de un transplant de inimă se află peste 3.000 de persoane. În fiecare an, peste 500 de persoane mor în așteptarea unui transplant, dar pe listă intră permanent noi persoane.