Aproape trei sferturi dintre tinerii români îşi caută un loc de muncă folosindu-se de ajutorul familiei, prietenilor sau cunoscuţilor şi doar 10% dintre ei apelează la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă, potrivit unui studiu comandat de ANOFM.Cel mai frecvent sprijin pentru găsirea unui serviciu este familia, indicată de 36% dintre cei chestionaţi.
Tinerii din România îşi doresc să găsească un serviciu cu şefi corecţi (60%), bine plătit (58%) şi cu posibilităţi de promovare (44%), potrivit studiului. Aproape o treime dintre ei (31%) ar prefera şi să ajungă uşor la locul de muncă.
De partea cealaltă, angajatorii sunt dispuşi să recruteze doar tineri bine pregătiţi, competenţi (50%) şi care să dovedească dinamism şi iniţiativă (35%). Alte calităţi care alcătuiesc profilul ideal al candidatului de până în 25 de ani sunt seriozitatea (23%), dorinţa de a învăţa (18%), disciplina şi loialitatea (16%), precum şi capacitatea de efort (8%).
Unii tineri îşi permit să refuze ofertele de angajare pe motiv că „salariul este prea mic”, „programul de lucru e neconvenabil” sau „distanţa dintre casă şi serviciu este prea mare”. Din totalul tinerilor intervievaţi, 21,4% spun că au refuzat în medie, două oferte.
Cei mai pretenţioşi sunt absolvenţii de învăţământ superior, foştii angajaţi în sectorul servicii şi tinerii din regiunile Bucureşti-Ilfov, Nord-Est şi Sud Muntenia.
Puţini angajatori au spus că păstrează legătura cu tinerii care caută un loc de muncă în cazurile de amânare sau de respingere temporară a candidaturii lor.
Studiul a constat într-un sondaj de opinie la nivel naţional în rândul tinerilor între 15 şi 25 de ani care caută un loc de muncă. Cercetările au fost realizate în cadrul unui proiect de comunicare privind serviciile publice de ocupare, cu finanţare din Fondul Social European.