Terapia prin artă este tot mai populară la Cluj

Terapia prin artă destinată copiilor care se confruntă cu dificultăţi sociale câştigă tot mai mulţi adepţi la Cluj. Această formă de terapie implică mai multe forme de artă, inclusiv pictura şi ceramica, şi este disponibilă pentru mai multe categorii de vârstă, de la copii de grădiniţă până la elevi de liceu. Specialiştii în acest fel de terapie afirmă că arta îi ajută pe copii să depăşească barierele de comunicare şi să se exprime într-un mod care le oferă mai multă încredere în ei înşişi.

Terapia prin artă îşi are rădăcinile în migala iconarilor din Evul Mediu, pentru care realizarea imaginilor sacre era deopotrivă artă şi rugăciune. Ştiinţa modernă a validat teoriile care arătau că arta are un efect benefic asupra dezvoltării personalităţii umane, iar acest efect poate fi observat şi în cazul copiilor cu dificultăţi de integrare în societate. Terapia prin artă îi ajută pe aceşti copii să se exprime mai bine, spune educatoarea Adina Raţiu de la Grădiniţa Licurici din Cluj.

 

Efectele benefice ale terapiei prin artă sunt vizibile şi asupra adolescenţilor, spune directorul Liceului de Artă din Cluj, Gavril Zmicală.

 

În urmă cu câţiva ani, în Cluj, erau puţine cabinete şi centre care ofereau acest tip de terapie. Însă implicarea unor cadre universitare şi a unor finanţatori privaţi a dus la dezvoltarea şi sporirea numărului de proiecte care mizează pe acest tip de remediu psiho-social.

Related posts

Leave a Comment