
Spectacolul „Strigăte şi şoapte” de la Teatrul Maghiar de Stat din Cluj-Napoca şi-a adjudecat premiile pentru cel mai bun regizor, Andrei Şerban, cel mai bun spectacol şi cel mai bun actor în rol principal (Zsolt Bogdán) în cadrul celei de a XIX-a ediţii a Galei Uniunii Teatrale din România (UNITER) desfăşurate, luni, 18 aprilie, la Bucureşti. De asemenea, actorul Gabor Viola, interpretul lui Valerio din spectacolul „Leonce şi Lena” de la Teatrul Maghiar de Stat din Cluj, regia Tompa Gabor, a primit premiul UNITER pentru „cel mai bun actor în rol secundar”.
Pentru prima oară, un membru din cadrul echipei tehnice a Teatrului Maghiar de Stat din Cluj a fost premiat. Şi-anume recuziterul Tibor Molnár a primit o diplomă de recunoştinţă în cadrul Galei UNITER, după cum a anunţat asistenta directorului Teatrului Maghiar clujean, Imola Tofan. Juriul care a ales, în seara Galei, câştigătorii a fost alcătuit din Alexandru Berceanu – regizor, Maria Miu – scenograf, Ozana Oancea – actriţă, Ion Parhon – critic de teatru şi Sebastian Vlad Popa – critic de teatru. Printre cei care au înmânat premii s-au numărat primarul Capitalei, Sorin Oprescu, şi ministrul Culturii, Kelemen Hunor.
Celălalt spectcol clujean citat în cadrul Galei UNITER, „Leonce şi Lena”, pe lângă nominalizarea la „cel mai bun spectacol”, alături de „Livada de vişini” de la Teatrul Naţional „Ioan Luca Caragiale” din Capitală, a concurat şi pentru „cea mai bună scenografie”, realizată de Carmencita Borjboiu. Însă premiul la această secţiune a ajuns la Teatrul din Timişoara, unde Dragoş Buhagiar a semnat scenografia pentru spectacolul „Shaking Shakespeare”.
Este pentru a şaptea oară când o producţie a Teatrului Maghiar de Stat Cluj este distinsă cu premiul UNITER pentru „cel mai bun spectacol” al anului. „Trei surori de A.P. Cehov (regia: Gábor Tompa, 2009), „Unchiul Vania” de A. P. Cehov (regia: Andrei Şerban, 2007), „Woyzeck” de Georg Büchner (regia: Mihai Măniuţiu, 2005), „Livada de vişini” de A. P. Cehov (regia: Vlad Mugur, 1998), „Doi gemeni veneţieni de Carlo Goldoni” (regia: Vlad Mugur, 1996), „În staţie” de Gao Hsing Xien (regia: Gábor Tompa, 1989) au primit astfel, de-a lungul anilor, premiul UNITER pentru „cel mai bun spectacol”.
Regizorul Andrei Şerban nu a fost prezent la Gala premianţilor UNITER desfăşurată la Bucureşti pentru a-şi ridica trofeul pentru cel mai bun regizor. Însă a trimis un mesaj prin scenografa Teatrului Maghiar de Stat din Cluj, Carmencita Brojboiu, prin care spunea că, prin această piesă „Strigăte şi şoapte” a pornit pe un nou drum în arta sa. Iar acestă producţie dramatică a fost dedicată „actriţelor excepţionale din spectacol care nici măcar nu au fost nominalizate” la premiile UNITER, precum şi „geniului lui Ingmar Bergman”.
Lista câştigătorilor celei de-a XIX-a ediţii a premiilor UNITER
Debut: Conrad Mihai Mericoffer, pentru rolul Trofimov din „Livada de vişini” la Teatrul Naţional Bucureşti
Cel mai bun spectacol de teatru TV: „Unde-i revolverul”, de Görgey Gábor, regia Mircea Cornişteanu
Cel mai bun spectacol de teatru radiofonic: „D’ale carnavalului”, de I. L. Caragiale, regia Gavriil Pinte, producţie a SRR
Cea mai bună scenografie: Dragoş Buhagiar, pentru „Shaking Shakespeare”, Teatrul German de Stat, Timişoara
Cel mai bun actor în rol secundar: Gábor Viola, pentru rolul Valerio din „Leonce şi Lena”, Teatrul Maghiar de Stat Cluj-Napoca
Cea mai bună actriţă în rol secundar: Ana Ciontea, pentru rolul Mama tânărului din „Avalanşa”, Teatrul Naţional Bucureşti
Cel mai bun actor în rol principal: Zsolt Bogdán, pentru rolul Bergman din „Strigăte şi şoapte”, Teatrul Maghiar de Stat Cluj-Napoca
Cea mai bună actriţă în rol principal: Ofelia Popii, pentru rolurile din „Felii”, Teatrul Naţional „Radu Stanca” Sibiu
Cea mai bună regie: Andrei Şerban, pentru „Strigăte şi şoapte”, Teatrul Maghiar de Stat Cluj-Napoca
Cel mai bun spectacol: „Strigăte şi şoapte”, la Teatrul Maghiar de Stat Cluj-Napoca
Premiile Senatului UNITER
Premiul de Excelenţă: Tamara Buciuceanu
Premiul pentru întreaga activitate: actorul Ilie Gheorghe, actriţa Coca Bloos, regizorul Tudor Mărăscu, scenografa Gabriela Nazarie, criticul Ion Cazaban (Premiile Senatului UNITER)
Premiul special pentru teatru de păpuşi: Aneta Forna Christu
Premiul special pentru muzică de teatru: Gabriel Bassarabescu
Premiul special pentru coregrafie – Andras Lorant
Premii speciale pentru proiecte inedite şi realizări remarcabile: „Teatru3 (Teatru La Cub)”- Teatrul Naţional „Vasile Alecsandri” Iaşi şi Muzeul Teatrului de Păpuşi şi Animaţie din România, Asociaţia Culturală GAG – Craiova.
Senatul UNITER a decis ca în cadrul Galei să fie acordate diplome de recunoştinţă reprezentanţilor personalului de scenă cu o activitate de peste 30 de ani în instituţiile teatrale de care aparţin. De asemenea, în cadrul galei au mai fost acordate următoarele distincţii:
– premiul special acordat de Consiliul Britanic: Ion Caramitru
– premiul pentru cea mai bună piesă românească a anului: Radu F Alexandru – „Labirint”
– premiul pentru critică de teatru (decis de Biroul de conducere al Secţiei Române a Asociaţiei Internaţionale a Criticilor de Teatru): Andreea Dumitru.