Superexpoziție foto la Silvia’s Art Gallery

Galeria de artă deschisă de tânăra care a organizat expoziția Rembrandt la Cluj, Silvia Suciu, găzduiește o superexpoziție de fotografii, realizate de Paul Erdos și de Cristian Ivan. Evenimentul este organizat la sediul galeriei, pe Bulevardul Eroilor, nr. 22.”Pentru orice ființă, experiența războiului este una devastatoare. Arde aripile și topește dorința de a trăi, anihilează simțurile și pasiunile, mistuie creativitatea în infernurile cele mai adânci. În infern nu ai timp să gândești, să speri, să iubești. Și victima și călăul pot doar să viețiască în “ritmurile infernale ale cascadelor de ură”. Și totuși, după un an de Auschwitz și opt lagăre de concentrare, Paul Erdös a continuat să ierte, să spere, să creeze, să iubeasc, să trăiască! Arta l-a făcut liber!”, prezintă organizatorii arta lui Paul Erdos.

”În ultimul mileniu, și chiar dintr-un timp mai îndepărtat, singurii creatori de imagini au fost – în majoritatea cazurilor – artiștii plastici. Totuși, în ultimul secol asistăm la apariția noilor tehnologii, folosite tot mai mult de artiști pentru a crea imagini, fotografia fiind un astfel de exemplu. Îmbrățișată de artiști importanți, consacrați, fotografia a devenit astfel o nouă formă de artă. Folosind fotografia, încerc să aduc un omagiu acelor artiști care, cu ajutorul pensulei, au constibuit la nașterea sufletului nostru, antic și modern deopotrivă.
Este interesant să exersezi cititul unei imagini, atât de diferit față de cititul cuvântului scris. Noi, oamenii moderni, suntem antrenați în a citi și a înțelege doar cuvântul scris, și foarte puțin în a citi o imagine. Petrecem incomparabil mai mult timp înțelegând cuvântul scris, citind, decât încercând să descifrăm imaginile, înrămate sau nu, statice sau dinamice, care ne înconjoară zi de zi. Deși suntem entități model, de cele mai multe ori pierdem din vedere semnificația imaginilor care ne înconjoară și care ni se perindă înaintea ochilor cu o viteză uluitoare.
Iată deci propunerea mea: hai să ne petrecem mai mult timp în prezența, și cufundați în imagini, în elemente imaginare, sau în lumi imaginare. Să-mi spuneți ce vedeți, și de ce, și cum, și chiar povestea din spatele acestora. Într-un fel, voi sunteți adevărații creatori ai acestei punți de comunicare, elementul cel mai important pentru o operă de artă”, spune Cristian Ivan.

Related posts

Leave a Comment