Sudul României se numără printre zonele din UE cu niveluri ridicate de nitraţi în apele subterane

Nitraţii din apele româneşti provin în principal din agricultură.Partea de sud a României se numără printre zonele din Uniunea Europeană în care apele subterane conţin niveluri ridicate de nitraţi, proveniţi în special din agricultură, potrivit unui raport despre concentraţiile de nitraţi din apele din UE, publicat joi, de Comisia Europeană.
Concentraţii ridicate de nitraţi au fost înregistrate în apele subterane din Estonia, sud-estul Olandei, regiunea Flandra din Belgia, Marea Britanie, diverse regiuni din Franţa, nordul Italiei, nord-estul Spaniei, sud-estul Slovaciei, Malta şi Cipru. Totodată, au fost raportate niveluri ridicate de nitraţi şi în apele de suprafaţă din Malta, Marea Britanie, Flandra şi regiunea Bretania din Franţa.
Raportul privind implementarea Directivei Nitraţi arată o scădere a prezenţei concentraţiilor de nitraţi în UE şi că legislaţia menită să ţină sub control poluarea din apele subterane şi de suprafaţă şi să amelioreze calitatea apei are rezultate bune.
Folosirea agricolă a fertilizatorilor chimici şi organici cu nitraţi reprezintă o sursă majoră de poluare a apei în UE, fiind în plus dăunători sănătăţii oamenilor.
CE a atras însă atenţia că în mai multe zone concentraţia de nitraţi depăşeşte limitele prevăzute pentru calitatea apei, iar agricultorii din aceste zone trebuie să se adapteze practicilor sustenabile.

Related posts

Leave a Comment