
Deşi piaţa forţei de muncă a trecut de circa doi ani de la deficit de personal la excedent, muncitorii calificaţi în producţie sunt încă dificil de găsit în România, spun firmele de recrutare.Salariile mici, problemele din învăţământul profesional sau migraţia de personal sunt câteva dintre motivele care au condus la lipsa forţei de muncă specializate, spun specialiștii în resurse umane.
„Rămân la mare căutare muncitorii calificaţi de tot felul. De exemplu, meseria de sudor este în continuare una dintre cele mai căutate”, spune Florin Ochiană, HR operations manager la firma de recrutare Lugera&Makler.
Potrivit acestuia, firmele private caută sudori, mecanici, motostivuitori, în general personal calificat în companii de producţie sau FMCG. Totuși, explică Ochiană, nevoile companiilor sunt mult mai mici în comparaţie cu anii anteriori şi nu mai vorbim de cereri stringente, ci de înlocuiri şi în puţine cazuri de creşteri ale numărului de angajaţi.
“Formarea profesională, de multe ori necorelată cu nevoile reale ale investitorilor, și stereotipurile legate de anumite meserii calificate duc la o creștere continuă a deficitului de personal calificat, cu efecte negative din ce în ce mai vizibile asupra economiei”, afirmă şi Camelia Stănculescu, director general al firmei de recrutare Manpower România.
În opinia acesteia, trebuie acționat prin parteneriate de tip public-privat în vederea schimbării mentalității sociale, care să restabilească onoarea și importanţa meseriilor calificate, astfel încât să fie atrași către acestea tinerii care să-și dezvolte competențele tehnice necesare și căutate pe piața muncii.
”Oferirea de programe de training și promovarea muncii calificate ca fiind alegerea bună pentru o carieră viabilă pot deschide oportunități pentru mai mulți oameni, pot reduce șomajul și pot să ajute investitorii în perioada post-recesiune”, explică Stănculescu.
În topul profesiilor cu cel mai mare deficit de personal, realizat anul acesta de Manpower, munciitorii calificaţi ocupă poziţia a doua, după ingineri.