
America riscă să dezechilibreze din nou sistemul financiar mondial dacă politicienii săi nu cad de acord să mărească limitele legale ale datoriei publice, a avertizat preşedintele Barack Obama, citat de The Telegraph.
Anunţul şefului de la Casa Albă vine în momentul în care datoriile SUA sunt tot mai aproape să atingă (azi?) plafonul legal de 14.300 miliarde de dolari, iar dacă Congresul nu hotărăşte creşterea acestui prag până la care ţara se poate îndatora, SUA riscă să intre în incapacitate de plată pentru prima dată în istoria sa. Cu toate acestea, principalii investitorii continuă să finanţeze SUA.
„Am putea avea o recesiune mai rea decât am avut deja, o criză financiară mai rea decât am avut deja.”, a declarat Obama.
Trezoreria SUA a estimat că limita datoriei va fi atinsă în această lună, deşi Timothy Geithner, secretarul Trezoreriei, a declarat că poate asigura plăţile Guvernului până la începutul lunii august.
Democraţii şi Obama se lovesc în tentativa lor de mărire a plafonului datoriei publice de rezistenţa conservatorilor care cer puternice reduceri de cheltuieli actualului Guvern şi reformarea sistemului de pensii.
Conservatorii susţin că o majorare a plafonului nu ar face decât să agraveze situaţia economiei americane, iar graba nu se justifică deoarece Trezoreria a spus că poate menţine cheltuielile până în luna august.
Creşterea economică din Statele Unite s-a temperat în primul trimestru al acestui an, în condiţiile în care scumpirea preţurilor la alimente şi combustibili a afectat cheltuielile de consum, potrivit Reuters. Evoluţia economiei a fost influenţată şi de vremea nefavorabilă din această iarnă, dar şi de reducerea consumului guvernamental.
Rezerva Federală Americană a recunoscut miercuri că economia a încetinit în primul trimestru şi a revizuit în scădere estimările de creştere pentru acest an la 3,1% – 3,3%, de la 3,4% – 3,9%.