
A treia ediție a Conferiției “Mikó Imre: Lume schimbătoare!” organizat de Colegiul de Drept și Economie “Mikó Imre” are loc la Cluj, în perioada 15-18 aprilie. Evenimentul are ca scop răspunderea unor exigențe reale și găsirea unor răspunsuri la întrebări ce își au izvorul în problemele actuale ale societății, cu ajutorul îndrumătorilor profesionali.Una dintre temele de discuție abordate este criza economică mondială, prima mare provocare a noului mileniu. Deşi valurile decăderii economice de dimensiune mondială au atins doar recent regiunea Europei Centrale şi de Est, prin această conferință va face o proiecţie în viitorul apropiat. Întrebarea principală la care se va răspunde este următoarea: „Care va fi calea juridică, economică şi politică pe care vor alege să o urmeze ţările în vederea atingerii unei expansiuni şi a menţinerii acesteia?”. În cadrul conferinței sunt prezentate căile comune și stategiile unice pe care trebuie să le adopte statele prin prisma științei dreptului și economiei. De asemenea, situația minorităților din Uniunea Europeană este o problemă care se reflectă în discuțiile studenților participanți. Relația de-a lungul istoriei dintre poporul maghiar și celelalte națiuni, din prisma istoriei dreptului maghiar și politicilor naționale din Bazinul Carpatic, este punctul de plecare al argumentărilor.
Printre invitații de seamă de până acum s-au numărat fostul ministru al finanțelor în Ungaria, Bokros Lajos, fostul ministru al comunicaţiilor şi al tehnologiei informaţiei în România, Nagy Zsolt, profesorul de istorie a dreptului, Mezey Barna, precum și fostul decan al Facultății de Drept din cadrul Universităţii Eötvös Lóránd.
Cu prilejul celei de-a treia conferințe au fost prezente următoarele personalități pentru garantearea nivelului academic și al profesionalismului: Missura Gábor, secretar personal al lui Járai Zsigmond (preşedintele Consiliul de supraveghere al CIG Asigurări de viaţă din Budapesta, fost minstru al Finanţelor din Ungaria între anii 1998-2000, fost preşedinte al Băncii Naţionale Maghiare între anii 2001-2007 şi fost preşedinte la Bursa de valori din Budapesta), Szilágyi Mátyás, consulul general al Consulatului Ungariei din Cluj-Napoca, precum şi alţi profesori din Ungaria şi din România.