
Aproape 1.000 de persoane au participat la inaugurarea statuii renovate a regelui Matia Corvin, în centrul Clujului. Alături de clujeni, în Piața Unirii au sosit persoane din mai multe zone ale Transilvaniei, inclusiv din comunități precum Sic ori Gheorgheni.La inaugurare au participat ministrul Culturii din România, Hunor Kelemen, precum și vicepremierul Ungariei, Zsolt Semjan, alături de alți oficiali din cele două țări, printre care s-a numărat și vicepreședintele Parlamentului European, Ladislau Tokes. Ministrul Culturii, Hunor Kelemen, a spus că regele Matia Corvin este deopotrivă un simbol pentru români și pentru maghiari. Și asta, deși, a spus ministrul Culturii, au fost și persoane care au vrut să demoleze această statuie. El s-a referit la fostul primar PRM al Clujului, Gheorghe Funar, chiar dacă nu i-a pronunțat numele.
Lucrările de renovare au început în anul 2009 și au fost plătite, în părți egale, de guvernele român și maghiar. Vicepremierul Ungariei, Zsolt Semjan, a declarat că românii și maghiarii au un viitor comun.
Festivitatea de inaugurare a statuii a inclus, pe lângă discursuri, și o ceremonie de binecuvântare interreligoasă, la care au participat episcopi ai bisericilor romano-catolice, lutherane, calvine și unitariene, dansuri renascentiste, concerte și depuneri de coroane și jerbe de flori. Statuia regelui Matia Corvin a fost creată de sculptorul Janos Fadrusz din Bratislava și a fost inaugurată în anul 1902 și este considerată drept una dintre cele mai frumoase din Europa de Est.