Tot mai mulți studenți au ocazia să facă stagii plătite de practică în cadrul unor mari companii care au investit la Cluj. De asemenea, tot mai mulți doctoranzi primesc finanțare din partea firmelor clujene, interesate de rezultatele unor proiecte de cercetare.Pentru foarte mulți investitori străini, cei aproape 100.000 de studenți, masteranzi și doctoranzi din Cluj reprezintă o forță de muncă bine calificată, capabilă să genereze valoare adăugată mare. Tocmai de aceea, mulți dintre oamenii de afaceri încearcă să îi recruteze pe cei mai buni studenți încă din perioada în care aceștia se află pe băncile facultăților. În domeniul IT, de exemplu, trei companii cu capital german au decis să finanțeze noua secție în limba germană a Facultății de Matematică – Informatică.
Practica plătită este un lucru tot mai normal și în alte domenii, precum cel al științelor vieții, spune prodecanul Facultății de Medicină Veterinară, Iancu Morar. O astfel de tendință merită să fie încurajată, spune consilierul județean Rareș Rusu.
Tendința de a plăti munca studenților a apărut mai întâi în companiile multinaționale, însă ea a fost preluată rapid și de firmele cu capital românesc. Un student poate câștiga între 300 și 1.000 de lei pentru un stagiu plătit de practică.