S&P: Ucraina ar putea intra în curând în incapacitate de plată

Tensiunile sociale şi politice fără precedent au avut şi un efect dur pe plan economico-financiar pentru Ucraina care ar putea intra în încetare de plăţi, după cum avertizează agenţia Standard & Poor’s. Aceasta a retrogradat ratingul guvernului de la Kiev pentru a doua oară în trei săptămâni, la nivelul „triplu C”, cu perspective negative, deci cu risc de noi retrogradări, transmite Bloomberg.

S&P crede că există un risc ridicat ca guvernul condus de preşedintele Victor Ianukovici să nu îşi poată onora obligaţiile financiare. „Considerăm acum că este probabil ca Ucraina să intre în încetare de plăţi fără o schimbare a situaţiei în bine, la care nu ne aşteptăm”, scriu analiştii agenţiei de evaluare financiară. Verdictul e dur şi pare să nu ia deloc în calcul ajutorul financiar primit de Ucraina de la Rusia, care a eliberat recent o tranşă de 2 miliarde de dolari ca să salveze situaţia. Analiştii spun însă că banii trimişi de Kremlin nu pot atenua efectele devastatoare ale crizei politico-sociale, de la deprecierea monedei, până la pierderea totală a încrederii investitorilor în plasamentele din această ţară. Aceasta s-a tradus prin creşterea costurilor de finanţare ale Ucrainei. Astfel, scrie Bloomberg, randamentul mediu al obligaţiunilor de stat ucrainene cu maturitatea în acest an a atins deja la începutul săptămânii aproape 22 de procente. Randamentele de referinţă ale obligaţiunilor guvernului ucrainean sunt aproape de maxime record pe piaţa secundară, iar grivna s-a prăbuşit cu peste 7% de la începutul anului, minimul ultimilor cinci ani, în pofida finanţării primite de stat de la Rusia. Şi rezervele băncii centrale au atins cel mai redus nivel din ultimii opt ani, în urma eforturilor de a limita declinul monedei naţionale iar autorităţle au introdus recent chiar restricţii asupra tranzacţiilor financiare cu valută, în încercarea de a frâna retragerile de capital. Acestea au început deja de ceva vreme, ceea ce este îngrijorător…În oglindă, asigurările în caz de neplată a datoriilor Ucrainei urcaseră deja de marţi, în ciuda ajutorului rusesc, aproape de maximul record înregistrat în anul 2009.

Dar ce datorii ar avea Ucraina de returnat în 2014, un an care a debutat aşa de furtunos? Ei bine, analiştii de la Bank of America Merrill Lynch estimează că datorii ucrainene în valoare de aproximativ nouă miliarde de dolari ajung la maturitate în acest an, dintre care aproximativ 3,6 miliarde de dolari reprezintă împrumuturile acordate Ucrainei de Fondul Monetar Internaţional. Cei mai mulţi bani ar trebui returnaţi în prima jumătate a acestui an. De asemenea, Ucraina are de plătit în primul semestru dobânzi în valoare de 600 milioane de dolari în contul datoriei externe. Aceasta în condiţiile în care rezervele valutare ale Ucrainei sunt la 18 miliarde de dolari, cel mai scăzut nivel din ultimii opt ani, după ce banca centrală a alocat aproximativ opt procente din rezervele sale pentru intervenţii valutare numai în luna ianuarie.

Cine pierde financiar?

Am vorbit de FMI, unul dintre creditori…Apoi, e Rusia, care a promis 15 miliarde dolari şi a dat deja o parte din bani…Dar, culmea, cea mai mare „expunere” pe Ucraina o au Fondurile de investiţii ale grupului Franklin Templeton. Acestea au continuat să acumuleze titluri de stat ucrainene în trimestrul al patrulea al anului trecut până la 3,8 miliarde de dolari valoare nominală, potrivit datelor Bloomberg. Adăugând şi deţinerea fondurilor din Europa, grupul controlează titluri ucrainene de 6,4 miliarde de dolari, reprezentând mai mult de o treime din valoarea obligaţiunilor în dolari emise pe pieţele externe de guvernul de la Kiev. Contactaţi de Bloomberg, reprezentanţii Franklin Templeton au refuzat să comenteze cu privire la obligaţiunile ucrainene acumulate de fondurile din grup. Purtătorul de cuvânt Stacey Johnston Coleman a spus însă că nu ar fi prima oară când fondurile globale de obligaţiuni din grup adoptă o abordare contra pieţei pe principiul că acela care râde la urmă, râde mai bine.

Cât despre ceilalţi investitori în obligaţiuni ucrainene, cei mai mulţi au fugit deja, după cum spuneam…”Banii din Rusia nu reprezintă o soluţie. Situaţia a scăpat de sub control”, a declarat pentru Bloomberg Dmitri Barinov, manager la fondul Union Investment Privatfonds din Frankfurt şi care s-a retras complet din Ucraina după prima retrogradare a ţării de către agenţia Standard & Poor’s, pe 28 ianuarie. ”În absenţa clarităţii cu privire la politicile care vor fi adoptate în următoarele luni, credem că există riscul unor probleme de lichiditate”, spun şi analiştii Bank of America Merrill Lynch. ”Este evident că situaţia se agravează. Se pare că va fi mai rău înainte de a fi mai bine”, a declarat şi Ilan Solot, trader la Brown Brothers Harriman.

Related posts

Leave a Comment