Spionajul industrial chinez şi rus provoaca pagube de 50 mld. €/an economiei Germaniei

Serviciul german pentru apararea Constitutiei (BfV) trage semnalul de alarma: spionajul industrial inflo reste in companiile nationale, dar oamenii de afaceri nu se grabesc sa dea o mana de ajutor contra­spionajului german.Cu toate ca BfV nu prezinta cifre oficiale privind amploarea daunelor inregistrate, analistii indepen denti evalueaza prejudiciul anual adus primei economii a UE la aproximativ 50 mld. euro.

Potrivit BfV, cele mai active in sfera spionajului industrial sunt Rusia si China, care au ridicat batalia pentru noile tehnologii la nivel de politica de stat. „Handell sblat” constata, printre altele, ca respectivele state nu depun niciun efort pentru a-si disimula scopul, formulandu-si interesele deschis. Spre exemplu, spionajul rus s-a adresat direct premierului Vladimir Putin, el insusi fost agent al serviciilor secrete, cu rugamintea de a lua masurile care se impun pentru extinderea practicilor de obtinere de informatii din domeniul ino vatiilor.

„Dezvoltarea cu succes a econo miei noastre si intarirea pozitiilor ei peste hotare confera muncii noastre un sens nou. Aici se ascunde cheia cresterii pe mai departe a economiei noastre”, si-au justificat spionii rusi solicitarea. Armata de agenti rusi numara 375.000 de oameni, care cauta date despre inovatii, ultimele realizari din sfera tehnologiilor inalte. Banii nu conteaza in aceasta ecuatie. O atentie aparte este acor data tehnicii militare, precum trans­portorul blindat Dingo folosit in teatrul de lupta din Afganistan sau elicopterele NH-90 si Tiger.
Metodele agentilor chinezi
In spionajul industrial rusii sunt intrecuti numai de chinezi, care, scrie coti dia nul citat, au inclus goana dupa idei noi in programul guvernamental. Agentii chinezi au primit o misiune extrem de ambitioasa: ca pana in 2020 sa asigure tarii iesirea la nivelul tehnologiilor occidentale. Printre altele, contraspionajul german afirma ca fiecare al treilea diplomat chinez este implicat in spionajul industrial. O metoda larg folosita de agentii chinezi pentru a dobandi informatiile dorite o constituie intreprinderile mixte create pe teritoriul lor.

De regula, unul dintre adjunc tii top managerului unei astfel de companii este cetatean chinez, care primeste regulat copii ale documentatiilor venite din Ger mania. Dupa o oarecare perioada de timp, politia locala inchide, sub un pretext sau altul, unitatea, care se redeschide ulterior, dar ca firma chineza. Merita mentionat ca, in ianuarie 2010, un raport al serviciilor secrete britanice, intrat in posesia presei, acuza China ca practica spionajul indus trial cu tehnici absolut neobisnuite. Potrivit documentului, agentii secreti ai Armatei chineze si ai Ministerului chinez al Securi tatii se apropie sistematic de oamenii de afaceri britanici oferindu-le cadouri sau alte bunuri particulare, precum aparate foto sau cartele de memorie de ultima generatie care ascund programe infor­ma tice invizibile ochilor utilizatorilor si care, conectate la ordinatoare, asigura accesul de la distanta oricarui informatician, indi ferent de experienta.
Companiile nu colaboreaza cu serviciile speciale

Amploarea spionajului industrial in Germania este uriasa. Potrivit datelor expertilor in probleme de securitate, un sondaj efectuat la nivelul a 4.000 de firme specializate in produse de ultima generatie arata ca 27% dintre acestea se confrunta cu acte de spionaj industrial. In fiecare din aceste cazuri, daunele provocate se cifreaza de la 10.000 de euro la 2 mil. euro.

Straniu este faptul ca, in pofida acestei situatii, compa niile nu colaboreaza suficient de activ cu contraspionajul german. Seful Biroului de lupta cu spionajul industrial al BfV, Bur hard Ewen, a recunoscut ca apelurile lan sate firmelor de a tine la curent depar­tamentul sau cu evenimentele din teren raman de cele mai multe ori fara raspuns. „Daca informatiile ajung la noi, este numai atunci cand trenul a plecat de mult din gara”, s-a plans oficialul german. In opinia lui, companiile nu se grabesc sa impar ta seas ca agentilor germani suspiciunile lor, de teama sa nu afecteze imaginea intre prin derilor pe care le conduc. „Sa pre supunem ca o firma este in negocieri cu Mercedes, BMW sau Porsche, punand la dis pozitia interlocutorilor aparatura elec tronica avansata. Va veni ea, descoperind o scurgere de informatii, sa strige in gura mare ce i s-a intamplat? Putin probabil, pen tru ca nu va mai primi alte comenzi”, a con firmat pentru „Handellsblat” unul dintre managerii firmelor participante la chestionar. Ziarul prezinta un alt exemplu, un important centru de cercetari care a primit o comanda de stat de milioane de euro nu va recunoaste ca are probleme cu respec tarea secretului. In caz contrar, institutul va trebui sa restituie investitiile obtinute si sa uite de finantarile de stat pentru alte lucrari. In plus, firma va fi supusa unor verificari financiare, ceea ce poate aduce noi neplaceri, putand fi, spre exemplu, acuzata de folosirea incorecta a banilor publici.

Armata de agenti secreti rusi numara 375.000 de oameni, potrivit presei germane

Related posts

Leave a Comment