Spectacolul Silvia al Operei Maghiare aduce debutul unor tineri artiști lirici

Tinere talente joacă pentru prima dată pe scena Operei Maghiare din Cluj într-unul dintre cele mai populare spectacole din repertoriu, Silvia”.

Solista Noémi Modra  a fost angajată la Opera Maghiară din Cluj la începutul stagiunii. Anterior, a fost membră a corului Operei Române din Craiova timp de trei ani, iar timp de alți șapte ani una dintre cele mai recunoscute și populare soliste ale aceluiași colectiv. „Sunt foarte fericită să mă întorc în Transilvania și să cânt pentru publicul local. Deși nu este pentru prima dată când joc rolul lui Stasi în Silvia”, nu am jucat încă niciodată acest personaj în limba mea maternă. Debutul de vineri seară este, așadar, și mai aproape de inima mea”, a spus tânăra artistă. 

László Zsigmond, student în anul II la canto la Academia de Muzică Gheorghe Dima”, își face prima apariție pe scena Operei Maghiare din Cluj  în rolul lui Edvin. „Sunt un vizitator regulat al Operei Maghiare încă din copilărie, așa că am fost încântat să accept această invitație onorantă. Până în prezent, am cântat arii de operă și fragmente de operetă în concerte și am jucat în două musicaluri: în spectacolul Mozart!, pus în scenă de elevii Liceului Apáczai Csere János, în care am interpretat rolul Contelui Arco (regia: Lovassy Cseh Tamás; dirijor coral, director muzical al spectacolului:  Szabadi Ildikó; premiera: 10 iulie 2018), și în Romeo și Julieta”, în care am interpretat rolul lui Tybalt (regia: Lovassy Cseh Tamás; dirijor coral, director muzical al spectacolului:  Szabadi Ildikó; premiera: 12 iulie 2010). Debutul meu în opereta „Silvia” este o oportunitate specială și onorantă”, a spus acesta.

În rolul soției lui Leopold-Maria, Principe de Lippert-Weylersheim, va debuta Judit Hary, renumita solistă a operei noastre. După nenumărate roluri de succes ca primadonă și subretă, de data aceasta va apărea ca grande dame pe scena Operei Maghiare din Cluj. Pe 18 și 19 februarie, artista va interpreta rolul Prințesei Cecilia în spectacolul „Silvia”

Orchestra va fi condusă de tânărul dirijor Ábel Tompa, aflat tot la debut. El studiază la Academia de Muzică Liszt Ferenc”, ca elev al lui Medveczky Ádám, dirijor laureat al Premiului Kossuth”. El este și dirijor asistent al Operei Maghiare de Stat din Ungaria din 2021. A lucrat ca dirijor cu orchestrele filarmonicilor din Győr, Miskolc și Karlovy Vary, cu Orchestra Dohnányi” din Budafok, cu Orchestra Simfonică Duna” și cu Orchestra Radio Maghiară. Din 2019 până în 2021 a lucrat ca repetitor și orchestrator la Vígszínház”. În 2020, și-a înființat propria orchestră, Budapest Orchestra Project”, cu care a concertat la Teatrul în Aer Liber din Buda și la Zilele Maghiare din Cluj. 

”Putem aprecia cu adevărat frumusețea grațioasă a operetei Silvia” doar dacă ne imaginăm ororile din umbra cărora s-a născut. În timp ce Primul Război Mondial făcea ravagii în Europa, Kálmán Imre lucra la cea mai de succes operetă a vieții sale – și întregii operete maghiare – într-o stațiune izolată din Austria. Și poate că la succesul operetei a contribuit și faptul că abordează cu mult farmec și umor probleme care au distrus vieți în urmă cu o sută de ani: îndrăgostiții lui Kálmán sunt despărțiți de o prăpastie de netrecut între clasele sociale – dar, din fericire, doar până la ultimul act… ”, spun reprezntanții Operei Maghiare. 

Related posts

Leave a Comment