Spaţiul aerian rămâne închis total în România. Norul nu afectează încă populaţia


Guvernul a prelungit până luni, la ora 12:00, restricţionarea traficului aerian în ţară. Decizia a fost luată duminică, în cadrul şedinţei Comitetului pentru situaţii de urgenţă. Premierul Emil Boc a ţinut să precizeze că nu există deocamdată probleme în ceea ce priveşte poluarea aerului.Premierul Emil Boc a convocat la Guvern a treia şedinţă a Comitetului pentru situaţii de urgenţă. Traficul aerian pe teritoriul României a fost închis, sâmbătă, de la ora 18:00, ca urmare a norului de cenuşă care străbate, în prezent, teritoriul României.
Restricţia a expirat astăzi, la ora 12:00, însă a fost prelungită cu 24 de ore.
Aeroporturile bucureştene vor rămâne operaţionale, însă, pe întreaga perioadă în care spaţiul aerian va fi închis, astfel încât vor fi pregătite să primească orice urgenţă.
„Norul vulcanic acoperă, în acest moment, tot teritoriul României, însă nu există depăşiri ale concentraţiilor maxime admise ale poluanţilor măsuraţi în 143 de staţii automate de monitorizare. Asta înseamnă că nu există nicio problemă cu calitatea aerului în România”, a anunţat primul-ministru Emil Boc la finalul reuniunii Comitetului pentru Situaţii de Urgenţă, convocat duminică la Palatul Victoria pentru a analiza impactul asupra României al norului de cenuşă produs de erupţia vulcanică din Islanda.
În ceea ce priveşte impactul asupra populaţiei, Boc spus că „nu există recomandări pentru sănătatea românilor, cel puţin până mâine la ora 12.00, dar în funcţie de evoluţiile viitoare şi de informaţiile pe care le vom primi de la Comitetului pentru securitatea sănătăţii al UE, de la Centrul pentru controlul bolilor al Uniunii Europene, şi de la Organizaţia Mondială pentru Sănătate, vom aplica măsurile necesare dacă se impune”.
Emil Boc a precizat că în nicio ţară europeană nu au fost dispuse măsuri privind protecţia suplimentară a sănătăţii populaţiei, până în acest moment.
La şedinţa Comitetului pentru Situaţii de Urgenţă, desfăşurată astăzi la Palatul Victoria, au participat reprezentanţi ai următoarelor instituţii: Ministerul Mediului şi Pădurilor, Ministerul Sănătăţii, Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii, Ministerul Administraţiei şi Internelor, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Secretariatul General al Guvernului, Administraţia Naţională de Meteorologie, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor.
Premierul Emil Boc a convocat următoarea reuniune a Comitetului pentru Situaţii de Urgenţă mâine, 19 aprilie 2010, la ora 10.

Related posts

Leave a Comment