Spania îşi anunţă priorităţile pentru preşedinţia UE

Spania şi-a anunţat duminică obiectivele pe care le va urmări în 2010, din postura de deţinătoare a preşedinţiei semestriale a Uniunii Europene. Printre acestea, punerea în aplicare a Tratatului de la Lisabona şi a noilor instituţii care vor premite reformarea Europei, anunţă oficialii de la Madrid, citaţi de AFP.Cea de a patra preşedinţie spaniolă va avea de asemenea ca politică dominantă consolidarea relansării economice, dinamizarea rolului global al Europei şi promovarea egalităţii şi solidarităţii. Dincolo de aceste generalităţi, Guvernului socialist al lui Jose Luis Rodriguez Zapaterio va insista pe mai multe teme, printre care relaţiile cu Cuba, Uniunea pentru Mediterană sau lupta împotriva violenţei sexiste în Europa.
Principalele intenţii afişate de Spania sunt următoarele:
– Pentru a pune în aplicare Tratatul de la Lisabona, Madridul s-a „pus la dispoziţia” noilor structuri europene, în special a noului preşedinte permanent al UE, belgianul Herman Van Rompuy, care va conduce în principal toate summiturile.
– Zapatero, care se confruntă cu o criză profundă marcată de o rată foarte ridicată a şomajului în Spania, va consolida relansarea prevăzută în 2010 şi va pune bazele unei creşteri „durabile”, în ideea dotării Europei cu o veritabilă „guvernare economică”.
– Diplomaţia spaniolă îl va ajuta pe Înaltul reprezentant pentru Politică Externă, Catherine Ashton, în avansarea dosarelor în domeniile în care Madridul dispune de o anumită influenţă: America Latină,
Caraibe, Maghreb sau Orientul Mijlociu.
– Relansarea Uniunii pentru Mediterană (UMP), ameninţată de conflictul din Orientul Mijlociu, este o prioritate spaniolă împreună cu Parisul, fiind prevăzut un summit în iunie la Barcelona (nord-est).
– În pofida reticenţelor partenerilor săi, Spania doreşte o apropiere între UE şi Cuba şi semnarea unui acord de cooperare cu insula comunistă.
– Madridul doreşte de asemenea redinamizarea relaţiilor între UE şi America Latină (Acordul de asociere cu America Centrală, negocieri cu Mercosur) şi ameliorarea relaţiilor transatlantice cu Washingtonul.
– Acţiuni în vederea întăririi securităţii şi lupta împotriva terorismului în dosare precum neproliferarea nucleară, Iranul, Coreea de Nord, Afganistanul sau Somalia (pirateria).
– Intensificarea ritmului candidaturii Turciei, sprijinită de Spania.
– Sporirea solidarităţii europene în vederea apropierii de obiectivul de 0,7 la sută din PIB, destinat ajutorării statelor sărace.
– Stimularea politicilor privind egalitatea între sexe şi a luptei împotriva violenţei sexiste, precum şi o politică unitară în domeniul imigraţiei.

Related posts

Leave a Comment