Clujenii vor avea la dispoziție din acest an o adevărată flotă de biciclete. 540 de vehicule pe două roți au fost cumpărate de Primărie cu ajutorul unor bani europeni. Tot cu ajutorul fondurilor europene urmează să fie create și o rețea de stații pentru biciclete, precum și piste pentru bicicliști în Cluj-Napoca, dar și în două dintre cele mai populate comune din România, Florești și Apahida.Autoritățile locale din Cluj spun că vor să îi încurajeze pe cât mai mulți oameni să ducă un stil sănătos de viață. De aceea, au decis să dezvolte un sistem prin care clujenii vor avea la dispoziție biciclete și piste pentru bicicliști, ca alternativă la mașini și la transportul clasic în comun. În principiu, utilizarea acestor biciclete va fi gratuită, spune managerul de proiect, Ovidiu Câmpean. ”Prima jumătate de oră după depășirea celor 60 de minute gratuite va fi taxată cu doi lei, iar apoi taxa va crește progresiv, pentru că noi dorim să îi încurajăm pe clujeni să ia bicicleta, să meargă la destinație, apoi să lase bicicleta în stație, pentru a fi folosită și de alții. Dacă are nevoie de o altă bicicletă, clujeanul nu are decât să meargă din nou în stație și să își ia un alt vehicul pe două roți”, a spus Ovidiu Câmpean.
Sistemul va fi operațional din această toamnă. Până atunci, municipalitatea dorește să recruteze voluntari pentru a testa viabilitatea ideilor din proiect, spune primarul Clujului, Emil Boc.
Pistele de bicicletă vor fi extinse din Cluj-Napoca spre comunele Florești și Apahida. Chiar dacă există o dispută între administrațiile locale din Cluj-Napoca și Florești cu privire la traseul acestor piste, cel mai probabil, ele vor fi realizate pe traseul Drumului European 60.