Siria şi Iranul ameninţă SUA

Regimul sirian al lui Bashar Al-Assad susţine că nu a folosit arme chimice împotriva forţelor rebele şi avertizează Statele Unite că o intervenţie militară în Siria ar crea „o minge de foc ce va cuprinde întregul Orient Mijlociu”. Anterior, Iranul, un aliat important al Siriei în regiune, afirma că vor fi „consecinţe dure” pentru SUA, dacă Pentagonul declanşează atacul. Între timp, Washington-ul continuă să îşi maseze trupele în Mediterană, în timp ce dovezile folosirii armelor chimice în conflictul dintre rebeli şi forţele guvernamentale siriene continuă să se adune. Update: Regimul Bashar Al-Assad a autorizat o anchetă a unei echipe a Naţiunilor Unite în zona de la periferia Damascului unde există suspiciuni că a avut loc atacul cu arme chimice, relatează AFP.”O intervenţie militară în Siria nu va fi în niciun caz un picnic. Ar crea reacţii adverse şi o minge de foc care ar cuprinde întregul Orient Mijlociu”, a declarat Omran Zoabi, ministrul sirian al Informaţiilor, citat de agenţia oficială SANA.

Poziţia ameninţătoare a Damascului vine după ce SUA au început mobilizarea forţelor în Marea Mediterană, în vederea unei eventuale intervenţii militare în acest stat, ale cărui autorităţi sunt suspectate că ar fi folosit arme chimice împotriva facţiunilor rebele, omorând în urmă cu 4 zile sute de oameni, potrivit RFI România.

O declaraţie la fel de ameninţătoare la adresa Washington-ului a venit duminică şi din partea Iranului. „Nu există nicio aprobare internaţională pentru o intervenţie în Siria. Transmitem un avertisment în legătură cu orice acţiune sau chiar declaraţie în acest sens, care nu ar face decât să intensifice tensiunile în regiune. Sper că liderii de la Casa Albă vor da dovadă de suficientă înţelepciune pentru a nu intra într-o situaţie periculoasă”, a atras atenţia vicepreşedintele Statului Major al armatei iraniene.

SUA, gata de luptă; ONU grăbeşte ancheta

În aceste condiţii, secretarul de Stat american, John Kerry, a avut o discuţie telefonică, duminică, în mod excepţional, cu ministrul sirian de Externe, Walid al-Moualem, despre presupusul atac cu arme chimice din 21 august, anunţă Departamentul de Stat american, citat de AFP.

„Dacă regimul sirian nu are nimic de ascuns, atunci ar trebui să autorizeze accesul imediat al inspectorilor ONU în zona unde a avut loc presupusul atac”, i-a transmis Kery omologului său sirian. La scurt timp, regimul Bashar Al-Assad a anunţat că a autorizat o anchetă a unei echipe a Naţiunilor Unite în zona de la periferia Damascului unde există suspiciuni că a avut loc atacul cu arme chimice.

De asemenea, Preşedintele SUA, Barack Obama, a discutat prin telefon cu premierul britanic, David Cameron, despre situaţia din Siria. Cei doi lideri şi-au exprimat „grava preocupare” în legătură cu „indiciile din ce în ce mai clare că în Siria a avut loc un atac semnificativ cu arme chimice”, a precizat Biroul premierului David Cameron. Totodată, ambele state au avertizat că va exista „o ripostă importantă” dacă se va demonstra că regimul Bashar Al-Assad a utilizat arme chimice, informează BBC News online.

Între timp, misiunea ONU intensifică eforturile de aflare a adevărului, în timp ce, zilnic, cele două părţi beligerante din Siria, guvernul şi rebelii, îşi aduc acuzaţii reciproce privind responsabilitatea atacului cu arme chimice. Folosirea acestora este din ce în ce mai puţin pusă la îndoială. Spitalele siriene au tratat aproximativ 3.600 de pacienţi cu „simptome neurotoxice” după atacul comis la Damasc în urmă cu 4 zile. Dintre aceştia 355 au murit, a anunţat Organizaţia Medici fără Frontiere.

Populaţia americană se opune unei intervenţii militare a SUA în Siria

Aproximativ 60 la sută dintre cetăţenii americani se opun unei intervenţii militare a ţării lor în Siria, doar 9 la sută fiind favorabili unei astfel de operaţiuni, conform unui sondaj efectuat de Institutul Ipsos la cererea Reuters şi citat de Mediafax.

Ponderea celor favorabili intervenţiei creşte de la 9 la 25 la sută în cazul în care se demonstrează că regimul Bashar Al-Assad a utilizat arme chimice, însă, chiar şi în această situaţie, 46 la sută dintre americani se opun unei intervenţii militare americane.

Sondajul a fost efectuat în perioada 19-23 august.

Related posts

Leave a Comment