
La rândul său, directorul executiv al ARIES Transilvania, Bianca Muntean, care reprezintă și clusterul iTech Tansilvania, a subliniat importanța implicării clusterelor în pregătirea unor resurse umane de calitate, mai ales pentru industria IT, în care oferta de locuri de muncă este mai mare decât cererea.
Clusterele din România propun o rețea de parteneriate pentru dezvoltare economică
”Prima zi a conferinței poate fi considerată un succes, deoarece toate aceste teme au fost abordate, iar clusterele au voința pentru a-și atinge obiectivele”, a spus directorul executiv al clusterului AgroTransilvania, Ioan Oleleu. El a afirmă că această conferință arată importanța colaborării dintre clustere. ”La Cluj există un pol al clusterelor, o rețea performantă, care este deschisă cooperării cu alte clustere din țară, din Uniunea Europeană și din țările din regiune care nu sunt sau nu sunt încă membre ale Uniunii”, a spus Ioan Oleleu. El a adăugat că ”acum, am ajuns cu toții, în cadrul acestei conferințe naționale a clusterelor în fața unei mari întrebări: cum să construim o rețea de parteneri capabilă să sprijine inovarea, cercetarea științifică, transferul tehnologic și atragerea de fonduri europene? Sunt convins că vom reuși, împreună, să găsim un răspuns satisfăcător”.
Conferința Națională a Clusterelor a fost salutată și de prorectorul Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj, Carmen Socaciu. ” Universitatea noastră a fost şi este o universitate extrem de dinamică, foarte implicată nu numai în transferul de cunoaştere, prin educaţie, ci şi în cercetare, inovare şi transfer tehnlogic. Nu întâmplător, acum doi ani, aici a fost lansat proiectul Cluj Innovation City, premieră în Transilvania şi România. Considerăm că nu întâmplator acest campus este gazda acestui eveniment. Universitatea noastră într-adevăr promovează cunoaşterea, inovarea, transferul tehnologic. Acordăm o importanţă deosebită proietelor europene, care sunt importante şi pentru clusterele informale, dar şi cele constituite deja”, a spus Carmen Socaciu.
În România sunt înregistrate 75 de clustere. 12 dintre ele au primit deja certificarea bronz, iar alte cinci au început demersurile pentru a primi eticheta de bronz din partea Comisiei Europene.